Nem rémálom: fejlesztés

2021.09.02. 17:34

Élethű robotnővérkék COVID fertőzöttek és idősek kezelésére

Először még 2016-ban keltette fel a világsajtó érdeklődését a Hanson Robotics. Sophia nevű robotjuk akkor megkapta a szaúd-arábiai állampolgárságot is.

Sophia, a Hanson Robotics’ latest and most advanced robot to date and a cultural icon, on November 24th, 2018 in Vijfhuizen, The Netherlands. During the last weekend of November took place in the Expo Haarlemmermeer the eighth edition of the biggest tech festival in The Netherlands, 'Bright Day'. This festival brings all the latest developments in technology, design, new travel options. This year, the festival counts with the presence of Sophia robot, she is Hanson Robotics' latest and most advanced robot to date and a cultural icon.

Forrás: AFP

Fotó: Romy Arroyo

Most a hongkongi székhelyű robotikai cég legalább ilyen izgalmas, új vállalkozásba fogott: bemutatta találmányát: Grace-t, a humanoid robotot, aki (ami) az egészségügyben dolgozik majd.

A videón Grace, az ápolónő találkozik (0:12), sőt beszélget (0:23) a nővérével, Sophia-val.

Az elsősorban orvosasszisztensnek tervezett robotot érzékelőkkel szerelték fel, köztük hőkamerával, amely érzékeli a beteg hőmérsékletét és pulzusát. Kék ápolónői ruhába öltöztetve, mesterséges intelligencia segítségével diagnosztizálja a betegeket és segít az orvosoknak a kezelésekben.

Grace 48 fontos arcizom működését képes szimulálni. Megnyugtató viselkedését úgy programozták, hogy egy kissé hasonlítson az anime karakterekre, amelyek gyakran az ázsiai és nyugati stílusok ötvözetéből állnak. A gyártó várakozásai szerint a robotnő a betegek számára társat is jelent majd.

Az idősgondozásra is szakosodott Grace három nyelven – angolul, mandarinul és kantoniul – beszél,

képes alkalmazkodni a környezetéhez és egyfajta beszélgetőterápiát folytatni.

A Hanson Robotics alapítója és vezérigazgatója, David Hanson szerint a Grace-hez hasonló robotok inkább az egészségügyi szakemberek támogatására szolgálnak, mintsem helyettesítésére – magyarázta a CNN-nek.

A kifejezetten az egészségügynek fejlesztett robotnővér bevezetése a koronavírus-járvány kellős közepén történik, amikor megnőtt az igény a távegészségügyi megoldások és az érintésmentes ellátás iránt. Humanoid külseje és interaktivitása a világjárvány idején túlterhelt frontvonalbeli kórházi személyzet tehermentesítését szolgálhatja.

A Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) szerint az orvosi robotok globális értékesítése már a világjárvány előtt is növekedett, 2018 és 2019 között 28%-kal nőtt. Az IFR előrejelzése szerint az ágazat értéke a következő három évben közel megduplázódhat.

A Hanson Robotics év végén kezdi meg a robotok, köztük Sophia és Grace tömeggyártását.

David Lake, a Hanson Robotics és a Singularity Studio közös vállalkozásának vezérigazgatója Reutersnek adott nyilatkozata szerint jövőre bevethetőek lesznek robotnővérkék többek között Hongkongban, Kínában, Japánban és Koreában.

Borítóképünkön Sophia egyik korábbi változata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!