Kipróbáltuk

2021.09.13. 14:44

A könnyűlovasság támadása – Xiaomi Mi Electric Scooter 3

Az új e-roller megoldásait egy héten át próbálgattuk: jó móka közlekedni vele.

Forrás: Xiaomi

A Xiaomi Mi Electric Scooter 3 nevet viselő legújabb elektromos robogója néhány hasznos fejlesztést hoz az előző Mi Electric Scooter Pro 2-hoz képest. Szerencsére a könnyű, repülési minőségű alumíniumötvözetből készült váz és a megnyerő hatótávolság maradt.

Méretei megegyeznek az elődével, súlya viszont kissé csökkent 13 kilóra. Az akkumulátora kisebb, de elvileg ugyanazt a távolságot, legfeljebb 30 kilométert vállalhatunk vele, ami azért minden bizonnyal elegendő a legtöbb ingázáshoz. Töltési ideje mindössze 5,5 óra. Specifikáció szerint

az akkumulátor élettartama 500 ciklus, tehát még ha hetente kétszer töltjük is, akkor is közel öt évig tart.

Hogy elkerüljük a véletlen használatból adódó problémákat, biztonsági zárat kell kattintani a roller „kinyitása” előtt. Összecsukott állapotban a Mi új rollere nem olyan lapos, mint némelyik konkurensé, de még így is könnyen mozgatható.

Mutatósak – és hasznosak – az első és a hátsó kerekek sárga fényvisszaverői.

A Scooter 3 a Mi Pro 2-val egyezően 600 W-os motort vet be, maximális sebességét a jogszabályoknak megfelelve 25 km/órára korlátozták és 16%-os lejtőmászási képességgel rendelkezik.

A dinamikus motor teszi a dolgát, nem jön zavarba holmi domboktól,

egyáltalán nem érzékeltünk lassulást, bicegést.

A Mi Pro 2-vel azonos kettős fékrendszere az e-ABS elektromos féket kombinálja tárcsafékkel a jobb fékerő elérése érdekében. Kinetikus energiavisszanyerő-rendszere képes visszanyerni a fékezésből és a gurulásból származó energiát, és azt hasznosítható elektromos energiává alakítani, hogy tovább növelje a hatótávolságot.

A kormányon LED-kijelző képernyő jól láthatóan mutatja az összes szükséges információt, beleértve a sebességet, az akkumulátor élettartamát és a – gyalogos, normál, sport – meghajtási módot. A sport üzemmódot kezdetben nem érdemes próbálgatni, mert meglepően nagy lendülettel viszi a járművet.

Van tempomat, LED jelzi a fényszórók bekapcsolt, tompított és hosszú fény állapotát.

Az egyetlen kapcsológomb a fényszórókat egy, a vezetési módokat kétszeri megnyomással váltja.

A roller Bluetooth-on csatlakozik a tulajdonos telefonján a Xiaomi Mi Home alkalmazásához. Itt követhetőek a részletes adatok, köztük az akkumulátor töltöttségi szintje, az átlagsebesség és az aktuális kilométeróra állása. Az appból lezárható a robogó is.

IP54-es víz- és porvédettséggel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a mindennapos vízfröccsenések és por ellen megfelel, de igazán nedves körülmények között nem érdemes közlekedni vele. Ebből adódóan tilos nagynyomású mosóval tisztítani.

Léggumikat, s nem tömör kerekeket kapott a Scooter 3, vagyis számolni lehet a defektekkel – viszont kényelmesebb hajtani vele a göröngyös, hepehupás utakon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!