Gyorsabb, biztonságosabb

2021.08.11. 09:55

Újgenerációs, intelligens gyorstöltési technológiát mutatott be az OPPO

Az OPPO Flash Charge Open Day nyílt napon bemutatták a vállalat töltéstechnológiai kutatásainak és gyorstöltési megoldásainak fejlesztésével kapcsolatos legújabb eredményeit.

Forrás: Shutterstock

Az újításoknak köszönhetően minden korábbinál gyorsabban és biztonságosabban tölthetők fel mobileszközök.

A vállalat kutatói elsősorban azt vizsgálják, hogy az új anyagok, a modern töltési architektúrák, és a mesterséges intelligencia alapú algoritmusok hogyan alkalmazhatók a töltési teljesítmény fokozásának és az akkumulátorok még biztonságosabb feltöltésének érdekében.

„Az OPPO VOOC Flash Charge egy gyorstöltési ökoszisztéma, amelynek fejlesztése a töltési rendszer minden elemét érinti, legyen szó az adapterről, a töltőkábelről, az akkumulátorról, az áramkörökről, vagy bármely egyéb egységről. A folyamatos innovációnak köszönhetően megoldásaink mára a legszélsőségesebb körülmények között is képesek kielégíteni a vezetékes és a vezeték nélküli töltéshez kapcsolódó változatos igényeket” – mondta Jeff Zhang, az OPPO VOOC Flash Charge technológia fejlesztéséért felelős vezető kutatója.

Biztonságosabb töltés

A legújabb fejlesztéseik hatékonyan képesek növelni a töltés sebességét, miközben egy új biztonsági rendszer előzi meg az akkumulátor károsodását. A rendszer öt elemből tevődik össze: továbbfejlesztett biztosítékokból, gallium-nitrid (GaN) kapcsolókból, egy speciális kétcellás akkumulátorból, egy biztonsági chipből, valamint az akkumulátorokban alkalmazott kompozit áramszedőkből.

A Flash Charge rendszerben található alacsony impedanciájú biztosíték túlterhelés vagy egyéb hibajelenség esetén azonnal leválasztja az áramellátásról az akkumulátort, így fizikailag védi meg a károsodástól. A továbbfejlesztett biztosíték alacsonyabb belső ellenállással rendelkezik, ami még biztonságosabbá teszi a töltőrendszer használatát.

A gyártó először használ okostelefonjain Gallium-nitrid (GaN) kapcsolókat. Ezek a kapcsolók nemcsak kisebb területen képesek ugyanazt a funkciót betölteni, mint a hagyományos szilícium MOSFET kapcsolók, de működésük hozzájárul a hőtermelés csökkentéséhez, a töltés hatékonyságának és megbízhatóságának javításához.

A kétcellás akkumulátorok lehetővé teszik az ingadozásmentes áramellátást, miközben csökkentik a feszültséget és a hőtermelést. A kettős akkumulátorcellákat egy szerkezetben egyesítő megoldás kevesebb helyet foglal el, miközben ugyanazt a biztonsági teljesítményt nyújtja, és lehetővé teszi az akkumulátor kapacitásának legalább 5%-os növelését.

Az OPPO szabadalmaztatott MI-algoritmusokat használó akkumulátor okos chipje valós időben képes felismerni a feszültségkieséseket. Ha a feszültségcsökkenést az akkumulátor károsodása okozta, a telefon figyelmezteti a felhasználót és további megelőző biztonsági intézkedéseket kezdeményez.

Az új biztonsági akkumulátor kompozit áramszedővel rendelkezik, ami felváltja a tipikus, kizárólag alumíniumot tartalmazó megoldásokat. Az ötrétegű, „szendvics” szerkezetű áramszedő további védőanyaggal van bevonva, ami megvédi az akkumulátort a külső sérülések okozta rövidzárlatoktól. Az OPPO Lab teszteredményei szerint az új akkumulátor 100%-os sikerrel teljesít a szúrás és ütés teszteken.

Intelligens töltés: optimalizálja a sebességet és az akkumulátor élettartamát

Az eseményen bemutatta a cég az új intelligens töltési megoldásait is. A mesterséges intelligencia alkalmazása több területen is javulást eredményezhet az akkumulátor teljesítményében, egyrészt

növelhető az akkumulátor élettartama, bizonyos esetekben pedig jobb töltési sebesség is elérhető.

Az új technológia a 65 W-os SuperVOOC gyorstöltés használata során akár 1500 töltési ciklus után is képes az eredeti kapacitás 80%-át fenntartani. Az intelligens megoldásoknak köszönhetően a töltés sebessége mindig az akkumulátor által maximálisan, de még biztonságosan felvehető töltési teljesítményig növelhető. Mindez a 65 W-os SuperVOOC gyorstöltés esetében a töltési idő kb. 20%-kal történő csökkentését teszi lehetővé, így egy 4500mAh-s akkumulátor már akár 30 percen belül feltölthetővé válik.

A technológia ugyancsak képes a töltési teljesítmény szabályozására az akkumulátor hőmérsékletének függvényében. Ennek eredményeként a felhasználók hőhatással járó kellemetlenség nélkül használhatják telefonjukat töltés közben is.

Extrém töltés: a Flash Charge még a leghidegebb környezetben sem adja fel

A vállalat gyorstöltési technológiája rendkívül alacsony hőmérsékleten is optimális töltési teljesítményt biztosít. Az intelligens algoritmusok a töltés megkezdése előtt meghatározzák az ideális töltési hőmérsékletet. A vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy -20 ℃ és 10 ℃ között az akkumulátor hőmérséklete kevesebb mint egy perc alatt elérheti az ideális tartományt, lehetővé téve az akkumulátor normál feltöltését.

A VOOC Flash Charge gyorstöltési megoldások 2014-es bemutatása óta az OPPO több mint 3000 szabadalmi kérelmet nyújtott be a technológiához kapcsolódóan. A technológiát támogató eszközökön keresztül a vállalat világszerte több mint 195 millió embernek biztosítja a gyors, kényelmes és biztonságos töltés lehetőségét. Az Internet of Experience korában az OPPO Flash Charge technológiája tovább fejlődik, hogy újgenerációs megoldásokat és töltési élményt kínáljon a felhasználóknak, ezért 2021-ben az OPPO útjára indította a The Flash Initiative projektet, amely keretében a technológiát járművekben, nyilvános terekben és chipekben is elérhetővé teszi.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!