„A Kemence szívében”

2021.08.24. 06:00

Íme, egy 68 millió fényévre fekvő galaxis fotója

A nagy felbontású képet a NASA tette közzé.

Vilgr, 2021. augusztus 23. A NASA ltal kzreadott kp a Fldtl 68 milli fnyvre, a Fornax (Kemence) csillagkpben lv NGC 1385 spirlgalaxisrl. A felvtelt az Eurpai rgynksg (ESA) s a NASA kzs rtvcsvnek, a Hubble-nak a kamerja, a Wide Field Camera 3 (WFC3) ksztette. MTI/EPA/NASA/ESA/Hubble

Forrás: MTI/EPA/NASA/ESA/Hubble

Fotó: -

Az NGC 1385 nevű spirálgalaxis a Földtől 68 millió fényévre, a Fornax (Kemence) csillagképben található. A felvételt az Európai Űrügynökség (ESA) és a NASA közös űrtávcsövének, a Hubble-nak a kamerája, a Wide Field Camera 3 (WFC3) készítette.

Fotó: MTI/EPA/NASA/ESA/Hubble

A galaxis a Kemence szívében helyezkedik el.

A Hubble Űrtávcsövet 2009-ben telepítették, és még most, 12 évvel később is ilyen csodálatos felvételeket készít. Az NGC 1385-ös kissé torzult alakja egy másik szomszédos galaxissal történő gravitációs kölcsönhatás következménye, ezt igazolják a " target="_blank" rel="noopener noreferrer">fiatal csillagokból álló csillagpopulációk szerte az egész galaxisban.

Otthona a Fornax csillagkép, amely nem állatról vagy ókori Istenről kapta a nevét, mint a legtöbb más csillagkép. A Fornax a Kemence latin neve, a csillagképet Nicolas-Louis de Lacaille, 1713-ban született francia csillagász nevezte el.

A Hubble több mint 1,5 millió megfigyelést tett, amelyekről mintegy 18 ezer tanulmány számolt be.

Az űrteleszkóp egyre gyakrabban mutatja az öregedés jeleit annak ellenére, hogy a múltban több űrséta során végeztek rajta javításokat és felújításokat.

A Hubble fedélzeti számítógépe június 13-án állt le, ekkor valamennyi csillagászati megfigyelést leállították. A tudományos műszerek biztonsági módra váltottak, amelyben a nem létfontosságú rendszerek leálltak. A hibát szerencsére hamar sikerült orvosolni Hubble űrteleszkóp: minden eszköz működik! .

All instruments on the Hubble Space Telescope are now in operational status, and science data is once again being collected to further our understanding of the universe. https://t.co/1pskum8dXY

Az amerikai űrkutatási hivatal a tervek szerint novemberben indítja útnak a Hubble utódját, a James Webb űrteleszkópot.

Borítóképünkön és a belső illusztráción az NGC 1385 spirálgalaxis

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!