Gyakori átverések

2021.07.18. 07:30

Vigyázat, veszélyben az online játékosok!

Világszerte 1,1 millió webes támadást számoltak össze idén áprilisban.

Forrás: Shutterstock

Miközben 2020-ban az országok világszerte lezárásokra kényszerültek, az online játékosok száma az egekbe szökött. 2020. március végére

mind az aktív felhasználók száma, mind a Steamen aktívan játszó egyidejű felhasználók száma abszolút rekordot ért el

(a Steam a legnépszerűbb online játékplatform, közösség és áruház). A rekordot 2021. márciusában ismét megdöntötték, ekkor ugyanis a platform felhasználóinak száma megközelítette a 27 milliót.

Magától értetődik, hogy az online játékok népszerűségének növekedésével párhuzamosan a kiberbűnözők is igyekeztek a saját hasznukra fordítani ezt a trendet. Tavaly tavasszal a Kaspersky kutatói megállapították, hogy jelentősen megnőtt az antivírus-szoftverek által észlelt olyan weboldalak száma, amelyek népszerű játékok és platformok nevének álcája alatt aknázták ki a játéktémát: 2020. áprilisában a blokkolt átirányítások napi száma 54%-kal nőtt 2020. januárjához képest.

A játéktémát kiaknázó webes támadások számának növekedése még a lezárások tavaszi enyhítését követően is folytatódott, és 2020. novemberében megközelítette a 2 500 000-et, ami abszolút rekordot jelent. A 2021 elején tapasztalható visszaesést követően a webes támadások száma megint emelkedésnek indult, és 2021. áprilisában elérte az 1 125 010-et, ami 34%-os növekedést jelent ez év márciusához képest.

A tavalyi évhez hasonlóan

a csaliként használt legnépszerűbb játék most is a Minecraft volt,

bár a 2021-es év későbbi szakaszában a Counter Strike: Global Offensive már folyamatosan megelőzi a Minecraftot a csaliként használt legnépszerűbb játék szerepében. E tekintetben a Dota esetében is komoly megugrás volt megfigyelhető 2020 nyarán. A játéktémát kihasználó kártékony linkekbe rejtett leggyakoribb fenyegetések különféle trójai vírusok voltak (kártékony fájlok, amelyek segítségével a kiberbűnözők az adatok törlésétől és blokkolásától a számítógép működésének megszakításáig bármit megtehetnek). A malware-t ingyenes verzióknak, frissítéseknek, népszerű játékok bővítményeinek, valamint csaló programoknak álcázták.

A Kaspersky szakértői szerint így lehetünk védve a támadásoktól játék közben:

• Használjunk erős jelszavakat, és, ha lehet, kéttényezős hitelesítést (2FA) a videójátékos fiókjaink védelméhez

• Óvakodjunk a csaló programoktól és a videójátékok kalózváltozataitól, mivel ezek a kiberbűnözők kedvenc csalijai közé tartoznak

• Használjunk olyan erős, megbízható biztonsági megoldást, amelyik nem lassítja le a számítógépet játék közben. Ilyen például a Kaspersky Total Security, amely zökkenőmentesen működik a Steammel és más játékszolgáltatásokkal együtt.

• Biztonságosabb a játékokat hivatalos oldalakról beszerezni, és érdemes kivárni az akciókat – elég gyakran vannak ilyenek, szóval nem kell sokáig a babérjainkon ülni.

• Óvakodjunk az adathalász kampányoktól és az ismeretlen játékosoktól. Érdemes alaposan ellenőrizni a weboldalt, ahová az e-mailben kapott link irányít át, valamint a megnyitandó fájl kiterjesztését is.

• Lehetőleg ne kattintsunk külső oldalakra mutató hivatkozásokra a játékchatben, és alaposan ellenőrizzük minden olyan forrás címét, amely a felhasználónév és a jelszó megadására kér minket, hiszen lehet, hogy az oldal hamis.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!