Zöldebb jövő

2021.07.14. 17:13

A tengeren lebeg Szingapúr úszó szigetekből álló napelemparkja

Az öt futballpálya méretű erőművet a Huawei okos napelemes megoldásai működtetik.

(FILES) In this file photo taken on February 3, 2021, workers assemble solar panels on the shore of the Tengeh reservoir as part of the constuction of a floating solar power farm in Singapore. - Singapore on July 14 unveiled one of the world's biggest floating solar power farms, covering an area the size of 45 football fields, part of the city-state's push to cut greenhouse gas emissions.

Forrás: AFP

Fotó: Roslan Rahman

A helyi napenergia szolgáltató Sunseap Group kivitelezésében elkészült, és a Huawei okos napelemes megoldásaival működtetett öt futballpálya méretű, 30 ezer úszó szigetből álló erőműben 13 ezer napelem és 40 inverter található.

Évente 6 millió kWh energiát is megtermelhet, ami elegendő 1250 négyszobás lakás ellátásához és mintegy 4258 tonna szén-dioxidot váltanak ki vele.

A szingapúri kormány terve, hogy 2050-ig felére csökkenti az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását.

Mindez csak úgy érhető el, ha az ország jelentősen csökkenti a fosszilis tüzelőanyagok használatát, mert jelenleg 97%-ban a földgázból fedezi a szükségleteit. A földrajzi adottságok miatt Szingapúrban nem alkalmazhatók szél- és vízerőművek, ám mivel az ország szinte az Egyenlítőn fekszik, a napenergia használata jelentheti a jövőt. Az ország vezetése úgy döntött, 2025-ig megnégyszerezi, vagyis 1,5 GW-ra emeli a napelemparkok teljesítményét, 2030-ra pedig szeretnék elérni a 2 GW-ot. Ahhoz azonban, hogy Szingapúr ilyen ambiciózus célokat érjen el, a legmodernebb technológiákhoz kell fordulnia.

Zord körülmények, ellenálló technológia

A város térbeli korlátai arra késztették szingapúri napenergia-megoldásokat szolgáltató Sunseap vállalatot, hogy az új naperőművet ne a szárazföldre, hanem a part mentén, a nyílt vízre telepítse. A tengerben lebegő, öt futballpálya méretű, 30 ezer úszó szigetből álló erőműben, amelyet Huawei okos napelemes megoldásaival működtetnek, 13 312 napelem, 40 inverter évente akár 6 millió kWh energiát termel, ami elegendő 1250 négyszobás lakás ellátásához és mintegy 4258 tonna szén-dioxidot váltanak ki vele.

A beruházó a napelemfarmon felül egy tenger alatti kábelrendszert és egy 22 kW-os elektromos elosztóhálózatot is kiépített. A nem mindennapi projekt kivitelezése során olyan problémákra is megoldást kellett találniuk a mérnököknek, mint a nagy hőmérsékletingadozás, az árapály-jelenség és a sós víz maró hatása. Emellett a trópusi vizekben előforduló mikroorganizmusok, növények, algák és apró állatok is potenciálisan felgyorsíthatják a napelemes rendszer alkatrészeinek, például az invertereknek a lebomlását.

Többek között ezért választották partnernek a Huaweit, mert a vállalat világszerte legkülönfélébb körülmények között telepített inverterei számos helyzetben megállják a helyüket. Legyen szó tenger melletti telepítésről, ahol a sós levegő okozta korrózió lehet probléma, vagy sivatagi környezet ahol a passzív hűtési megoldásokkal bizonyítják ellenálló képességüket zord környezetben és akár -55 és 80°C között is.

A Huawei a világon itt alkalmazta elsőként legújabb, mesterséges intelligenciára és felhőszolgáltatásra épülő technológiáját, amelyet áramtermelés-optimalizálására használnak. A Huawei intelligens string invertereinek köszönhetően pedig a mérnökök távolról is el tudják végezni a napi rutinellenőrzéseket. Sőt, nemcsak az erőműben jelentkező problémákat tudják távolról diagnosztizálni, hanem a legtöbbet meg is tudják oldani anélkül, hogy fizikailag a helyszínen kellene lenniük.

Az energiaforrásokban szegény Szingapúrban a kezdeményezésnek köszönhetően ma a világ egyik legnagyobb, 5 MW teljesítményű, vízen úszó napelemparkja található a szigettől északra, a Johori-szorosban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!