Mobiladat

2021.06.28. 09:46

Úgy ráizgultunk a focira, hogy adatforgalmi rekordot döntöttünk

A magyar válogatott két hazai meccse alatt a valaha volt legnagyobb mobiladat-forgalmat tapasztalta hálózatán a Magyar Telekom, a német-magyar meccs alatt viszont váratlan műszaki hiba akadályozta a hálózati forgalmat.

Forrás: Shutterstock

Átlagosan 13 százalékkal nőtt a mobilnetforgalom a labdarúgó-Európa-bajnokság mérkőzései alatt az előző év azonos időszakához képest a Telenor hálózatán – közölte a Világgazdasággal a Telenor Magyarország. Ebben az emelkedésben az Eb mellett szerepet játszik a szokásos éves trend is, a bajnokság előtti hetekhez képest ugyanis átlagosan 5 százalékos a forgalomnövekedés a mérkőzések napjain.

A legnagyobb adatforgalmat a csoportmérkőzések alatt a Magyarország-Németország meccs idején mérte a vállalat:

15 százalékkal volt nagyobb, mint a legkevésbé nézett, június 18-i mérkőzések idején.

A Magyar Telekom helyi kapacitásbővítéssel, a tervezett karbantartó munkák átütemezésével, a hálózatok és a forgalom folyamatos monitorozásával készült az Eb során várható forgalomemelkedésre. A meccsek 5-10 százalékos növekedést hoztak a mobiladat-forgalmi csúcsokban, a magyar-portugál és a magyar-francia meccs alatt pedig a valaha volt legnagyobb mobiladat-forgalmat tapasztalták a hálózaton: az Eb-t megelőző napok legforgalmasabb óráihoz képest 15, illetve 20 százalékos növekedést.

A szolgáltató a szerdai német-magyar meccs alatt nem tapasztalt ilyen kiugró emelkedést, ám ennek az az oka, hogy minden felkészülés és erőfeszítés ellenére egy váratlan műszaki hiba akadályozta a hálózati forgalmat. Ehhez a mobilhálózati forgalomnövekedéshez erőteljesen hozzájárult az online tévéplatformok megnövekedett nézettsége, amely különösen a magyar érdekeltségű meccsek alatt ugrott meg erősen.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!