Fogyasztóvédelem

2021.06.24. 12:16

Online is kiadhatók a magyar nyelvű használati útmutatók

Jogos elvárás, hogy a Magyarországon értékesített termékekhez magyar nyelvű használati és kezelési útmutatót kapjanak a vásárlók.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Ehhez képest gyakran előfordul, hogy egy-egy árucikk mellett tucatnál több nyelven megtalálható, de éppen magyarul nem érhető el az akár összeszerelésben vagy karbantartásban is eligazító leírás. A korábbinál szélesebb termékkörnél kötelező használati útmutatót

júliustól az esetek többségében elegendő lesz online formában hozzáférhetővé tenni.

A jelenlegi előírások szerint a használati útmutató csak külön jogszabályban vagy biztonsági szabványban meghatározott termékköröknél – a többi között játékoknál, villamossági cikkeknél vagy egyéni védőeszközöknél – kötelező. 2021. július 16-tól

minden nem élelmiszer termékhez közérthető és egyértelmű, magyar nyelvű használati és kezelési útmutatót kell mellékelni.

A rendelkezés a hazai fogyasztók biztonságát szolgálja, egyúttal a rendeltetésszerű felhasználást is segíti. A használati útmutató egyebek mellett a termék lényeges jellemzőit, figyelmeztetéseket, piktogramokat, karbantartási és tisztítási utasításokat, összeszerelési rajzokat foglalhat magába.

A külön jogszabályban vagy szabványban nem nevesített termékkörökre

a magyar nyelvű használati-kezelési útmutató online is kiadható.

Számos vállalkozás saját weboldalán már most biztosít letöltési lehetőséget. Ha a honlapcím nem helyezhető el a csomagoláson, célszerű lehet az üzlet polcain, akár QR kód formájában tájékoztatni a vevőket az útmutató elérési helyéről.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta:

„Mostanáig például bútorokhoz vagy gyermekgondozási cikkekhez is csak szabvány, és nem jogszabály szerint kellett használati útmutatót adni. Idén nyártól ez minden termékhez kötelező lesz, de az előírás az esetek döntő többségében akár egy letöltési link megadásával is teljesíthető. A törvénymódosítás tavalyi elfogadása óta tizenhárom hónapnyi felkészülési idő állt a vállalkozások rendelkezésére.”

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium több közleményben ismerteti a piacfelügyeleti szabályozás jövő hónapban hatályba lépő elemeit. A sorozat korábbi darabjai elérhetők a Fogyasztóvédelmi Portálon.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!