warez, torrent

2021.01.06. 12:16

Nagyot csökkent a kalózoldalak forgalma

Többek közt a Google is alaposan kibabrált velük az elmúlt évben.

Forrás: Shutterstock

Első blikkre a többség valószínűleg azt tippelné, hogy a koronavírus-járvány miatt négy fal közé szorult tömegeknek hála nagy és sikeres évet zártak a kalózoldalak, azonban a TorrentFreak beszámolója alapján egyáltalán nem ez volt a helyzet. A kiadvány érdeklődésére a warezolási trendeket követő MUSO komoly forgalomcsökkenésről számolt be, ez a szervezet biztosítja többek közt az EU számára is a kalózkodással kapcsolatos statisztikákat – írja az Origo.

Elsőként is a keresőmotorokból érkező forgalmat nem számítva 2019 vége és 2020 vége között olyan 10 százalékkal csökkent a kalózoldalak forgalma. Ezalatt oroszlánrészt az olyan látogatások számára kell gondolni, mikor a netezők közvetlenül betöltik a kedvenc kalózoldalaikat, hogy nézelődjenek és keresgéljenek a kínálatukban. A tavalyi visszaesés mértéke beleillik az elmúlt évek trendjeibe.

A másik nagy tényezőt a Google jelenti: a kérdéses időszakban körülbelül 20 százalékkal csökkent a kalózoldalak olyan látogatóinak száma, akik a keresőmotorja segítségével találtak rá a tartalmakra.

A januárban és májusban indult visszaesések körülbelül párhuzamosan történtek a Google találatrendezési algoritmusainak frissítéseivel, azaz a jelek szerint a keresőmotor az eddiginél jobban eltemeti a warez webhelyeket. Ennek kapcsán a TorrentFreaknek sikerült elérnie az egyik prominens torrentoldal üzemeltetőjét, aki szerint a webhelye esetében tavaly 35%-kal csökkent a Google keresőjéből érkezett forgalom.

A MUSO nem bocsátkozott találgatásokba, hogy minek köszönhető a nem keresőmotoros forgalom visszaesése. Ettől függetlenül az elmúlt években az ingyen vagy olcsón elérhető, legális zenei és videós szolgáltatások szedték ki folyamatosan a szelet a torrentezés vitorlájából, jó eséllyel ez a trend folytatódott tavaly is.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!