Időjárástól függetlenül

2020.10.13. 09:40

Mesterséges intelligencia segíti a kiegyensúlyozott energiafelhasználást

Magyarország a következő években – a Mesterséges Intelligencia Stratégiájában foglalt célnak megfelelően – jövő- és klímabiztos energiafelhasználási formára tér át.

Forrás: Shutterstock

Ennek segítségével folyamatosan növelni lehet a megújuló módszerekkel előállított energia arányát a megtermelt és felhasznált mennyiségen belül. Kulcsfontosságú a termelés és a fogyasztás mennyiségének folyamatos és megbízható előrejelzése, a hálózatot használó eszközök számon tartása, valamint a hálózatra fogyasztóként és termelőként egyaránt kapcsolódó szereplőkkel való kapcsolattartás – írja összefoglalójában az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A megújuló energiák használatának

egyik meghatározó kérdése, hogy az egyenetlen, időjárástól függő termelést hogyan lehet összhangba hozni az egyre növekvő mértékű fogyasztással.

Villamosenergia-rendszer kiegyensúlyozására többek között az okosmérők és a távolról irányítható energiatároló egységek használata teremt lehetőséget, az energiaelosztás rendszere pedig a mesterséges intelligencia segítségével bevezetendő előrejelzési és automatizált elosztási eljárásoknak köszönhetően sokkal rugalmasabbá válhat.

Ennek a folyamatnak a középpontjában a menetrendezés áll, vagyis annak meghatározása, hogy melyik energiaforrástól mennyi energia jusson el a fogyasztóhoz. Az okosmérőkre és a smart grid technológiák bevezetésére építve

lehetőség nyílik az időjárásfüggő – ezáltal az előre nehezen jelezhető – megújuló energiák pontosabb termelési menetrendezésére, valamint az arra támaszkodó energiahálózat működésére.

Az automatikus menetrendezéshez szükség van az okosmérők tömeges felszerelésére, és ezáltal az adatvezéreltség feltételeinek megteremtésére, így különböző iparágakra specializált, intelligens energiaellátó és optimalizáló rendszerek jönnek létre, és növekszik az okosmérővel felszerelt villamosenergia-fogyasztóknak kiajánlott és az általuk igénybe vett több zónaidős és rugalmas árszabási szolgáltatásoknak a száma.

Az energetikai közműhálózatok karbantartási tevékenysége a prediktív karbantartás, valamint az autonóm üzemeltetés széles körű bevezetésével előre meghatározható lesz, ennek hatására 2025-re kiépülhetnek a nagy méretű hálózati adathalmazok karbantartás szempontú elemzéséhez szükséges kompetenciák, és

2030-ra a megújuló energiatermelés menetrendezése 70 százalékban okostechnológiával történhet majd.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!