Közép-Európai Informatikai Diákolimpia

2020.08.31. 12:01

Egy magyar ezüst- és két bronzérem született

A Közép-Európai Informatikai Diákolimpián (CEOI) tizenhárom ország ötvenöt, húsz évesnél fiatalabb diákja vett részt Nagykanizsán.

Forrás: Shutterstock

A magyar csapat tagjai közül ezüstéremben részesült Tóth Gellért, az Óbudai Árpád Gimnázium tanulója, bronzérmet kapott Szabó Kornél, a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium és Szente Péter, a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium diákja.

A diákolimpia négy aranyérmét Tomasz Nowak (Lengyelország), Marcin Martowicz (Lengyelország), Jirí Kalvoda (Cseh Köztársaság) és Dorijan Lendvaj (Horvátország) érdemelte ki. Tíz versenyző ezüst-, 14 versenyző bronzérmet kapott. A magyar csapat érmeseit az OTP Bank különdíjjal jutalmazta.

A péntek délután zárult CEOI 2020-on résztvevő középiskolások két, öt-öt órán át zajló versenynapon mérték össze versenyprogramozási ismereteiket három-három feladat önálló megoldásával. Ezek

olyan emelt szintű algoritmusok kreatív alkalmazását igénylő feladatok, amelyek megoldása még egy végzős informatika szakos egyetemista számára is komoly kihívást jelentenéne.

A feladatok nem hétköznapi kódolási ismereteket, hanem komplex algoritmikus gondolkodást igényelnek a versenyzőktől.

A feladatokat a versenyek másnapján bármely országból meg lehetett oldani a Codeforces.com oldalon keresztül: idén összesen 10 ezer 875-en vállalkoztak erre.

A CEOI 2020 a Neumann Társaság, az ELTE Informatikai Kara és Nagykanizsa városa rendezésében, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Tungsram cég támogatásával valósulhatott meg. A járványhelyzet miatt a diákolimpia különleges körülmények között zajlott, a résztvevő tizenhárom ország közül hat ország (Ausztria, Olaszország, Szlovénia, Horvátország, Litvánia és Románia) diákjai az interneten keresztül kapcsolódtak be a megmérettetésbe.

A magyar, cseh, szlovák, holland, német, lengyel és svájci csapatok – jelentős óvintézkedések mellett – személyesen vettek részt a nagykanizsai diákolimpián,

így lehetőségük volt felkeresni például az önvezető járművek számára létesített ZalaZONE tesztpályát és a Tungsram gyárát is.

A magyar diákok hagyományosan jól szerepelnek a CEOI-n, az idei díjakkal együtt összesen ötvenkilenc érmet gyűjtöttek össze 1994 óta. Magyarország a CEOI egyik alapító tagja és többször adott már otthont a versenynek: 1995-ben Szegeden, 2001-ben Zalaegerszegen, 2005-ben Sárospatakon, 2012-ben Tatán. A jövő évi CEOI-t a tervek szerint Horvátországban rendezik.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!