történelmi misszió

2020.08.02. 08:30

A Crew Dragon sikeresen levált a Nemzetközi Űrállomásról

Sikeresen levált a Nemzetközi Űrűállomásról (ISS) a Crew Dragon űrkapszula két amerikai asztronautával a fedélzetén, és néhány órán belül landol a Mexikói-öbölben.

This NASA video frame grab image shows SpaceX’s Crew Dragon spacecraft with NASA astronauts Douglas Hurley and Robert Behnken watching on their screens an infrared view of the International Space Station after undocking from it on August 1, 2020. - The SpaceX Crew Dragon spacecraft undocked from the International Space Station on August 1, beginning its journey back to Earth with two US astronauts on board, NASA footage showed. "Separation confirmed. Dragon performing 4 departure burns to move away from the @Space_Station," SpaceX tweeted following the capsule s apparently smooth and on-time separation. (Photo by Handout / NASA TV / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /NASA TV/HANDOUT " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: AFP / NASA TV / Handout

Fotó: AFP

Az űrbéli manőver a befejező szakasza a történelmi jelentőségű, két hónapos amerikai űrmissziónak.

Az Elon Musk üzletember SpaceX magánvállalata által kifejlesztett űrkapszulában két amerikai veterán asztronauta, Robert Behnken és Douglas Hurley tartózkodik. Az előbbi 49, utóbbi pedig 53 éves.

A Crew Dragon az ISS-ről leválás után körülbelül 22 órával,

közép-európai idő szerint vasárnap 20 óra 42 perckor ereszkedik le fékezőernyőkkel a Mexikói-öbölbe.

A landolás pontos helye az időjárási körülményektől függ, a szél erejétől, a hullámok magasságától, a légköri és a látási viszonyoktól is.

Az asztronauták evakuálásban több mint 40 ember vesz majd részt,

két kutató-mentő hajót, két gyorsnaszádot és néhány helikoptert vetnek be.

Az űrhajósok az egyik kutató-mentő hajó fedélzetén orvosi vizsgálaton esnek át, és körülbelül négy órára rá szállítják át őket Floridába tengeri vagy légi úton.

Jelen pillanatban Florida atlanti-óceáni partjaihoz közelít az Ézsaiás névre keresztelt trópusi vihar, de az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szerint a félsziget túloldalán, Pensacola partjainál kedvezőek az időjárási viszonyok a landoláshoz.

A két amerikai asztronautát szállító SpaceX űrhajót május 30-án bocsátották fel a floridai űrközpontból. Néhány perccel a start után sikeresen visszatért a Földre a Falcon 9 hordozórakéta újrahasznosítható gyorsító fokozata.

A két amerikai asztronauta két hónapot töltött az ISS-en.

Ez volt az első alkalom az amerikai űrhajózás történetében, hogy a NASA magáncéggel együttműködve indított űrexpedíciót. Az űrsiklók „nyugdíjaztatása” óta, az elmúlt kilenc évbe az amerikai asztronauták orosz űrhajókkal jutottak el az ISS-re.

Borítókép: a két asztronauta nézi a monitorokat, miután sikeresen leváltak az ISS-ről

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!