Mintha hallottunk volna ilyet

2020.05.19. 14:51

Megint nagy ígéretet tett Mark Zuckerberg

A Facebook vezére közölte, hogy az EU-nak vezető szerepet kell betöltenie a technológiai óriásvállalatok szabályozásának kialakításában.

Facebook CEO Mark Zuckerberg testifies before the U.S. House Committee on Financial Services regarding Facebook’s new cryptocurrency on Capitol Hill in Washington D.C., U.S. on October 23, 2019. Credit: Stefani Reynolds / CNP | usage worldwide

Forrás: CNP / AFP

Fotó: Stefani Reynolds

Zuckerberg, a Facebook közösségi óriásvállalat vezérigazgatója az új technológiák jövőjéről szóló videókonferencián mondta el, hogy

sok országban azt gondolják, hogy a kínai modell működik, és így kormányuk is nagyobb ellenőrzéshez juthat.

Én viszont úgy gondolom, hogy igen veszélyes lenne, ha több országban hasonló szabályozást vezetnének be, mondta.

Elmondta továbbá, hogy technológiai a óriásvállalatoknak szükségük van egy olyan „egyértelmű szabályozási keretre, amely a nyugati demokratikus országokból származik és az egész világon szabvánnyá válhat”.

A hamis hírek, a dezinformációk, az online gyűlöletbeszéd és a terrorizmus elleni harccal kapcsolatban a vezérigazgató megjegyezte, hogy a Facebook nem dönthet a tartalomszabályozásról, ehhez kormányzati segítség van szüksége. Kijelentette azonban, hogy a közösségi portál egyre aktívabban lép fel az említettek ellen.

Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos szerint a technikai nagyvállalatoknak alkalmazkodniuk kell az uniós szabályokhoz.

„Ha a technológiai platformok a jövőben is fontos szerephez akarnak jutni, akkor meg kell tanulniuk, hogy velünk is tárgyaljanak.”

A biztos arra is felhívta az óriásvállalatok figyelmét, hogy fizessék be adóikat, és ne adóparadicsomokba mentsék ki a megszerzett profitot.

Breton hangsúlyozta, hogy Európában demokratikus érték a dezinformációk és félretájékoztatás elleni harc. „Csak azért, mert valami nincs megtiltva, nem azt jelenti, hogy engedélyezve van” – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!