Veszélyes game

2020.03.08. 18:00

A játékfüggő olyan lehet, mint a drogos – gyerekek a pszichiátrián

Gyerekek, akik napi akár nyolc órát töltenek a képernyő előtt.

Forrás: Shutterstock

Az Addictive Behaviors tanulmánya megállapította, hogy

az internet- és eszközfüggőség hasonló hatásokkal jár, mint a drogfüggőség.

A németországi Heidelbergi Egyetem kutatói felnőttek agyát vizsgálták MRI szkennerrel, s kiderült, a függőknél fizikai elváltozást lehetett kimutatni a szürkeállományban, az agy azon részében, amely az izmok mozgásáért, az érzékek, az érzelmek, a memória és a döntéshozatal irányításáért felel.

A Vice cikke egy 15 éves indonéz gyerek, Muhammad Riqsa esetét részletezi. Ő napi több mint két órát kezdett tölteni a népszerű online PlayerUnkown's Battlegrounds (PUBG) játékkal. Szülei ezt még elnézték, de aztán, mikor napi nyolc óra fölé ment, megkísérelték korlátozni a játékidejét: erre Riqsa erőszakossá vált.

Ő lett a Cisarua-i pszichiátria egyik betege

A kórházban egy testvérintézménnyel együtt 192 beteget kezelnek eszközfüggőség miatt. Minden héten újabb tucat függő érkezik hozzájuk, de szerencsére nem mind fekvőbeteg.

A fiú kezdetben 1,76 dollárnak megfelelő összeget, később azonban 7 dollárnál többet költött a játékra, ami már messze meghaladja egy indonéz család lehetőségeit.

Riqsa kezelhetetlenné vált, az iskolában zaklatták, s miután késsel fenyegette egyik osztálytársát, depresszióval kórházba került. Mikor a Vice helyi tudósítója találkozott vele, már a hazamenetelére várt – kezében egy billentyűzettel játszadozva.

– Nem volt identitása, önértékelése, kivonult a baráti köréből, és új értékrendszert talált a kütyüiben – mondta az orvosa a Vice-nak.

A fiúk gyakrabban kerülnek bajba, mint a lányok

A gyógyszeres kezelés és a pszichoterápia nem sokat tehet, amíg a szülők nem segítenek a gyermek gondolkodásának változásában – folytatta. Az úgynevezett megengedő szülők, akik minden a gyermek minden szeszélyét elnézik, s mindezt rossz kommunikációval párosítják, jelentősen hozzájárulhatnak a függőség kialakulásához és fennmaradásához. A gyermekek mentális tényezői és traumatikus tapasztalatai szintén súlyosbíthatják az eszközfüggőséget.

A kórház különféle korcsoportokban kezeli a betegeket, kezdve a beszédkéséssel küzdő gyerekektől, akik túl sok videót néznek, egészen az olyan tinédzserekig, mint Riqsa. Megfigyelték, hogy a tizenéves fiúk hajlamosabbak az eszközfüggőségre, mint a lányok, s hogy a betegek 90%-a lövöldözős játékok rabja.

– 2018 közepén kaptuk a témában az orvosi útmutatót az Egészségügyi Világszervezettől, a WHO-tól – mondta az orvos. – Előtte sok betegnél nem diagnosztizálhatták a készülékfüggőséget.

A WHO 11. alkalommal adta ki a betegségek nemzetközi osztályozásának listáját (ICD), amelyben már szerepel a mentális betegségek között a játékfüggőség. Az ICD a játékzavarokat olyan kontroll rendellenességként írja le, amelyben a játék elsőbbséget élvez az egyén egyéb tevékenységeivel szemben.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!