Nélkülözhetetlen tudás

2019.11.23. 07:50

Kilátás a világhálóra – kiadvány kezdő netezőknek

A digitális kultúra szélesebb körű elterjesztésére Kilátás a világhálóra címmel 6000 példányban jelent meg egy kiadvány, amely támpontul szolgál a kezdő internetezőknek, adatfelhasználóknak.

Kép: Shutterstock

Forrás: Shutterstock

Erről beszélt az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára pénteken Budakeszin.

Solymár Károly Balázs elmondta: a kormány kiemelt figyelmet fordít az informatika felhasználásának elősegítésére a társadalom valamennyi rétegében,

e technika ugyanis hozzájárulhat az életminőség növeléséhez, egyre inkább nélkülözhetetlen kelléke a mindennapi életnek.

A magyar lakosság nemzetközi összehasonlításban némi lemaradásban van az internethasználat terén, 17 százaléka még soha nem használta ezt az eszközt, ezért a kormány szándéka a digitális szakadéknak a csökkentése – tette hozzá.

Fontos a kezdők bevonása

Az elmúlt időszakban központi forrásból hozzávetően 20 milliárd forint jutott a digitális felzárkózás elősegítésére – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

A Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. bevonásával szerte az országban 1700 helyen indult tanfolyam a digitális technika alapjainak, használatának megismerésére. Mentorok útmutatása alapján kis csoportokban zajlik az oktatás. Különös hangsúlyt kapnak a képzés során a kistelepülések és az elmaradott térségek, ahol az internet még inkább lendületet adhat a világhoz közelebb kerüléshez.

Eddig 255 ezer felnőtt munkavállaló szerezhette meg az internet felhasználáshoz szükséges tudást.

Solymár Károly Balázs különösen fontosnak ítélte a nyugdíjba vonult idősebb korosztály bevonását a digitális kultúra világába. A Digitális Jólét Program Hálózat keretében a mentorok irányításával eddig 6500 idős korú tanulhatta meg a számítógép kezelését. Az új kiadvány közérthető nyelven, színes ábrákkal adhat útmutatót a digitális technika iránt érdeklődőknek.

A tárca törekvése, hogy a következő években további rétegeknek segítse elő az internetezés tudnivalóihoz az ismeretek megszerzését – emelte ki a helyettes államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!