Majdnem élőben, ingyen

2019.08.13. 09:00

Így lehet adatforgalom nélkül használni a Google Térképet

Ha nincs adatcsomag-előfizetésünk, vagy van, de a meglévő keveset másra tartogatnánk, jó tudni, hogyan lehet használni az online Google Térkép navigációt – offline.

Forrás: Shutterstock

Aki használt már offline navigációkat – amelyek átlagosan 3 hónaponként, ha nem ritkábban frissülnek új információkkal –, megtapasztalhatta, milyen, amikor egy hosszú út megtétele után kiderül, nem is ott van a keresett utca, lezárták az autópálya lehajtóját és így tovább.

Ellenben a Google Map (Google Térkép) navigációja majdnem valós időben frissül, azzal igazán ritkán érhetik az utazót efféle meglepetések. Viszont a felhasználónak rendelkeznie kell a szükséges mennyiségű adatcsomag-előfizetéssel a használatához.

Van ingyenes, majdnem tökéletes megoldás

Közvetlenül utazás előtt töltsük le wifin a célba vett területet, akár egy egész országot. Nagyobb országokat esetleg ugyan csak részletekben lehet letölteni, de ez a gyakorlatban nem jelent problémát.

Hogyan tudjuk letölteni a szükséges térképeket?

1. Indítsuk el wifire csatlakozva a Google Térkép alkalmazást az okostelefonon, s írjuk be a keresőbe a felkeresni kívánt terület nevét. Egy pillanat alatt betöltődik.

2. Ezután koppintsuk balra fenn a három vízszintes vonalra, az úgynevezett hamburger menüre és válasszuk az „Offline térképek” opciót.

3. Koppintsunk a „Válassza ki a saját térképét” lehetőségre.

4. A megjelenő térképen az ujjak csippentésével lehet a területet nagyítani és kicsinyíteni, csúsztatva pontosan beállítani. Utána koppintsunk a „Letöltés” gombra.

5. A letöltés befejezésekor megtekinthetjük az „Offline térképek” között a kívánt térképet.

Miben különbözik az online Google Térképtől?

Természetesen nem tud a forgalmi dugókról, képtelen alternatív útvonalat keresni, és nem működik gyalogos vagy kerékpáros üzemmódban.

Ezzel együtt navigációra éppen úgy használható, mintha online lennénk.

Egyes régiók (ez igen ritka) térképét nem lehet offline letölteni – igaz, ezekről többnyire a beszerezhető offline térképek is hallgatnak vagy nagyon hiányosak.

A Google Térkép offline állapotban akár 29 napig tárolja a letöltött térképeket: ha előbb lenne szükségünk a használt pár száz MB helyre, korábban is törölhetjük azokat.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!