Tánctanár helyett

2018.12.31. 14:14

2018 a hamis felnőtt tartalmak és politikus utánzatok éve (is) volt

Bárki megtalálja a Youtube-on, megtanulhatja a közösségi weboldalakon, hogy miként cserélheti ki videón, mozgásban egy másik ember arcát.

Kép forrása: HowStuffWorks

Hol vannak a régi szép idők, amikor az állóképeken még Photoshoppal alakították át a vonásokat… 2018 sokak szerint a deepfake éve lett, amikor tömeggyártásban, gyakorlatilag bárki készíthet olyan videókat, amelyeken az eredeti szereplő mozgásban lévő arcvonásait, szájmozgását kicserélik egy másik emberére.

Előző év végén kezdődött a viccesnek (viccesnek?) indult fejlesztői játszadozás, hogy a Redditen közzétették a deepfakeappot, melynek segítségével jószerével akár egy ügyesebb kezdő felhasználó, otthoni PC-n valamelyik celeb (vagy a volt barátnő és így tovább) arcát generálhatta rá egy felnőttfilmes művésznő akciójára.

Persze kitartó munka és erős számítógép kellett hozzá, de megérte a készítőknek, mert a „művek” igen gyorsan terjedtek a neten. Egy-egy jól sikerült munkán nem, vagy alig látni, mi igaz, és mi hamis, hiszen egy valódi felvétel is készülhet rossz megvilágítási, felvételi körülmények között.

Íme, néhány filmes arccsere:

Aztán a felnőttvideókról a produkció gyorsan átterjedt a politikusokkal való játszadozásra, akiknek így bármit a „szájába” lehet adni, tökéletes mimikával fogja elmondani azt. Látszólag a saját arcával.

Szakértők szerint a szemüket kell figyelni, annak téves mozgásából a gyatrább munkákon kiderülhet, hogy az igazit látjuk-e, vagy sem.

A hamisított videók idén megjelentek a választási kampányokban, s az online közösségek – alkalmanként némi rásegítéssel, máskor vírusvideóként gyanútlanul maguktól – kezdték terjeszteni a lejárató anyagokat.

A nagy népszerűségnek örvendő deepfake leegyszerűsítve, röviden meghatározva olyan mesterséges intelligencia bevetésével készített videót takar, amelyben a program valakinek a testrészét – jellemzően a fejét – máséra cseréli.

Megjelent ennek fordítottja is.

Adott esetben a falábúakból tudnak elsőrangú táncost csinálni: a Kaliforniai Egyetem kutatói készítették.

Mint a Gizmodo videóján is látható, az Everbody Dance Now (vagyis Mindenki táncoljon!) programban valódi táncos mozgását kopírozták egy másik emberre.

Végül is, akárki láthatja, táncol ő a saját ruhájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!