gondoljuk végig!

2018.07.13. 06:45

Mossunk sokat kezet?

Az egyik legtöbbet emlegetett közegészségügyi alapvetés, hogy minél gyakrabban mossunk kezet. Sokáig én is azt hittem, hogy ezzel jót teszek magamnak. Már nem vagyok ebben annyira biztos…

Pekarek János

Komoly egészségügyi szakembertől hallottam ugyanis, hogy a kézmosás előnyei csak bizonyos feltételek teljesülése esetén jelentkeznek.

Gondoljuk végig a folyamatot! Bemegy az ember egy mellékhelyiségbe. Megfogja a vécéajtó kilincsét (máris beszerez egy csomó baktériumot), elvégzi a dolgát, odamegy a mosdóhoz. Koszos kézzel megnyitja a vízcsapot. Bevizezi a kezét, majd megfogja a szappant, ami az előző piszkos kezű ember baktériumaival terhes, beszappanozza a mancsát, lemossa, megfogja a (koszos kézzel érintett) csapot, elzárja a vizet, megtörli a kezét az előzőleg már több koszos kézzel érintett törölközővel. Akkor minek mosott kezet?

Nem szeretem az automatizált világot, de értelme valóban csak a magától működő ajtónak, szappanadagolónak, csapnak, kézszárítónak van…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!