A DH Egypercese

2018.10.03. 08:30

Jó tanácsok

Pekarek János

Fotó: Pixabay

Szinte lehetetlen összeszámolni, hogy az utóbbi hónapokban, években hányszor írtuk le azokat az idős embereknek szóló figyelmeztetéseket, amelyeket lentebb most is olvashatnak ezen az újságoldalon, és amelyek azt a célt szolgálnák, hogy a szépkorúak ne váljanak bűncselekmények áldozataivá.

Azonban bármilyen sokat sulykoltuk is ezeket az ismereteket, sajnos, mégis időszerűek maradtak mind a mai napig – és könnyű megjósolni, hogy a következő hónapokban, években is azok maradnak. A csalók és tolvajok ugyanis egyrészt rendkívül megnyerők és ravaszak tudnak lenni, másrészt az idős emberek könnyen felejtenek, nagyon hiszékenyek, és magányosan élve, emberi társaságra vágyva örülnek minden idegennek, aki ismeretséget vagy törődést színlel előttük.

Éppen erre van szükségük az öregeknek legjobban, minden hétköznapon és ünnepen, városban és falun egyaránt: társaságra, törődésre.

Ne hagyjuk hát a rendőrökre, egészségügyi és szociális szakemberekre az idősekkel való törődést! Rokonok, szomszédok, valódi barátok és ismerősök jelentősen enyhíthetik a bűnözési kockázatokat azzal, ha akár csak rendszeresen segítenek a régóta mellettük élőknek bevásárolni, cipekedni, ha beszélgetnek velük! Ne hagyjuk, hogy ezekből az emberi gesztusokból bűnözők trükkkjei váljanak: ne a tolvaj legyen az egyetlen társasága az idősnek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!