A csendek ideje

2018.04.09. 06:45

Társadalmi kapcsolatok

Sokan kiszorultak manapság a kocsmákból.

Pekarek János

Ez önmagában nem lenne baj: sose rossz, ha minél kevesebben kerülnek minél kevesebb alkoholos kísértés útjába, a magyar még mindig sokat iszik. Igen ám, de sokaknak a lakótelepi vagy faluvégi kocsma jelenti az egyetlen társadalmi kapcsolatot, különösen a munkátlanoknak, közmunkásoknak, nyugdíjasoknak, egyedülállóknak. Ők másutt nemigen tudják kibeszélni magukat, nem nagyon hallanak a világ körülöttük lévő részének eseményeiről, s aligha vitatkozhatnak másutt. A vita… Fontos dolog, annak idején még a szovjetnek nevezett tudomány is megfeneklett a nemzetközi vita lehetőségeinek híján.

Manapság (?) azonban nálunk csakis politikáról vitáznak emberek. Ha vitáznak. Legtöbbször viszont rögeszmék hajtogatásáról, a mások szavába vágásról, a másik meg nem hallgatásáról, földbe döngöléséről, megsemmisítéséről, megalázásáról van szó – hogy aztán a vitát megerőszakoló ember mélységes megvetéssel kijelenthesse: „ezek” nem tudnak vitázni…

Mostanában nem lehet csendes alkoholistának lenni a kocsmákban. Elég egyetlen megszállott, és mindenkit belerángat az üvöltözésbe, menthetetlenül.

Talán majd eljön egyszer újra: a csend.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!