A DH EGYPERCESE

2017.12.23. 07:50

Egy idegen világról szólva

Idegen világba indulna a NASA, az amerikai űrhajózási hivatal expedíciója.

PEKAREK JÁNOS

Kourou, 2017. szeptember 30. Az Arianespace vállalat által 2017. szeptember 30-án közreadott képen a levegőbe emelkedik egy Ariane 5-ös hordozórakéta a Francia Guyanán, Kourou-ban lévő Guyanai Űrközpontban szeptember 29-én éjjel. A rakéta a luxemburgi székhelyű Intelsat cég Intelsat 37e nevű, valamint a japán BSAT társaság BSAT-4a műholdját állítja Föld körüli pályára. (MTI/EPA/ESA/CNES/Arianespace)

Méghozzá a mi Napunkhoz legközelebbi csillagképbe, az Alfa Centaurihoz, ahol keresne egy bolygót, és megfigyelő pályára állna körülötte, írja az origo.

A tervek szerint az űrhajó a fénysebesség tíz százalékával menne, de az út így is száz évig tartana.

Némi üröm az örömben, hogy az utazásra 2069-nél hamarabb aligha kerülhet sor. Az időpont magyarázata: akkor lesz éppen száz éve az első emberi holdraszállásnak.

De még az sem biztos, hogy ötvenkét év múlva elindul az űrhajó – leginkább azért nem, mert még senki sem tudja, hogyan s miképp lehetne elérni a fénysebesség tíz százalékát.

Még csak elképzelés sincs a hajtóműről, ami ilyen gyorsan lenne képes repíteni az űrhajót, amit ráadásul sosem látnánk viszont.

Arról sincsenek elképzelések, hogy mikor leszünk képesek embert küldeni abba a másik csillagrendszerbe.

Igaz, engem nem hoz különösebben lázba a terv.

Nem csak azért, mert ötvenkét év múlva már egészen biztosan nem élek, hanem azért, mert nekem már az a mai világ is: idegen...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!