DH egypercese

2018.02.13. 06:45

Megosztották a díjat

Vannak területek, ahol minden törekvés ellenére nem, vagy csak nehezen hozhatók közös nevezőre a dolgok.

Balla Tibor

Budapest, 2016. január 21. Kocsis Zoltán (b) vezényli a Nemzeti Filharmonikus Zenekart és Énekkart a Bartók Béla és Kodály Zoltán műveiből összeállított, Csak tiszta forrásból című esten a budapesti Művészetek Palotájában (Müpa), a Bartók Béla Hangversenyteremben 2016. január 20-án.

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Ilyen terület például a zenésztársadalom, ahol antagonisztikus ellentét feszül az úgynevezett könnyű- és a komolyzenészek között.

A könnyűzenét játszó muzsikusok kissé talán lenézik öltönyös-kiskosztümös szaktársaikat, mert a szabadságfokuk erősen korlátozott, mint mondják, csak végrehajtják a kottában leírtakat, kevés alkotói szabadság jut magának az előadónak.

A komolyzenészek viszont cserébe kissé lenézik a szórakoztató zenét játszó hang­szeres, pláne énekes zenésztársaikat, mondván, képzettség sem kell hozzá, egyszerűek a darabok, csekélyke tudással is el lehet boldogulni.

Természetesen az igazság, mint mindig, „odaát van”. Számos, klasszikus zenét játszó zenész előadásmódja teljesen egyedi, és nem egy rockzenekar játszik minőségi muzsikát.

Nagy lépéssel került közelebb a két terület egymáshoz, ugyanis az izraeli Wolf Alapítvány által 1978-ban alapított díjon Paul McCartney és Fischer Ádám osztozik.

Alakul a dolog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!