Ragyogó hétfők

2018.08.07. 06:45

Lustálkodással a karosi átka ellen

„I don’t like mondays” – azaz nem kedvelem a hétfőket, foglalta dalba még anno, a múlt század 70-es éveinek végén a legendás ír rockzenész, Bob Geldof, és lényeglátó megállapításával vélhetően a mindenkori munkavállalók döntő többségének szimpátiáját és igenlését is elnyerte.

Szabó Szabolcs

Az európai munkakultúrába akarva-akaratlan belesimuló dolgozó egyet biztos nem akart ez idáig: felvenni a japán tempót, amely jóval nagyobb önkizsákmányolást vár el a dolgos lakosságtól, mint az például mifelénk szokás.

A generációk óta divatos sokórástúlmunka-kultúrának meg is lett az eredménye, amit a „karosi” kifejezés foglal össze, ez gyorsfordításban túlhajszolás okozta halált jelent. A halott dolgozó pedig nem igazán termelékeny munkaerő, így a japán kormány mostanság már arra ösztönzi a vállalatokat, hogy a korábban bevezetett prémiumpéntek (havi max egy) után jöhetnek a „ragyogó hétfők”, amikor a munkaerő egy picivel tovább lustálkodhat – már ha jól megdolgozik az említett bónuszokért, és elkerül a karosi átka is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!