Időjárási okfejtés

2018.03.22. 06:45

Magyarázat a márciusi télre

Időjárási szempontból meglehetősen bolondos március kétharmadánál járunk, és a meteorológusok most sem voltak éppen a helyzet magaslatán.

Körmendi Erzsébet

Ha rájuk hallgatok, akkor nem töltök kellemes hétvégét Bécsben, hiszen armageddonnal, negyven centis hóval, ónos esővel riogattak, és arra kértek, aki csak teheti, maradjon otthon. Nem talált. A közelében sem volt ennek a valós időjárás.

A márciusi télre magyarázatuk: a havazást egy mediterrán ciklon okozza, ami alá hideg légpárna csúszott. Ennyi. Érteni ezt sem értem, de most már tudom. Bedőltem a tegnapi hószállingózási riogatásnak, márciusi télre készültem ismét, sapkával, sállal, kesztyűvel, vastag csizmával. Okosan csinálta az időjárásjelentő, mert arra az esetre, ha ez nem jön be, gyorsan hozzátette az ellenkezőjét is: napközben hosszabb-rövidebb időre több helyen előbújhat a nap. Nálunk előbújt. Nem esett a hó – nem is hiányzott –, viszont nehezékként cipeltem egész nap a reggel táskámba süllyesztett esernyőt.

A meteorológia tanult szakma. Hogyan lehetnek ekkora mellényúlások?

Ezek után higgyem el, hogy még várat magára a tavasz, az eddigi hó mellé még jön utánpótlás. Fázni fogunk a napokban. Viszont mondják, ma napközben már plusz fokok lesznek, igaz éjszaka fagypont alá süllyed a hőmérséklet. Egyébként szárazabb napok jönnek, hét végére enyhüléssel.

De hogy nálunk mi lesz, azt majd meglátjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!