DH egypercese

2018.02.04. 08:00

Már az első perctől

A bőr színének változása alapján dolgoztak ki új technológiát a Utah-i Állami Egyetem tudósai, hogy a vérkeringés állapotát megállapítsák.

Balla Tibor

Jake Gunther professzor és egykori tanítványa, Nate Ruben olyan technológiát fejlesztettek ki, amelyik egy videokamera és egy szoftver segítségével becsüli meg a pulzusszámot – számolt be az eurekalert.org.

„A vér hemoglobinja a zöldnél mutat fényelnyelési kiugrást, tehát amikor a vér az artériákon át a bőr közelében áramlik, több zöld nyelődik el, kevesebb verődik vissza, a kamera képein kevesebb zöld értéket látunk” – mondta Gunther. A program a színadatokat elemezve számítja ki az arc, a nyak és a karok bőrének átlagértékeit. Ez a rendszer forradalmasíthatja az orvosi felszerelések és a fogyasztói készülékek – a többi között a csecsemő-légzésfigyelő, vagy a fitneszeszközök – világát. Egy jövőbeli változata még a vérnyomást és a vér oxigénszintjét ellenőrző berendezéseket is felválthatja – olvasom örömmel. Kedvelem az ilyen érintést nem igénylő eszközöket, de kissé nyomasztó, hogy már csecsemőkortól megfigyelnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!