A DH egypercese

2017.02.21. 16:35

Tabletták, rovarok

Még kölyökkoromban volt szerencsém belefutni néhány, az űrkutatással foglalkozó tanmesébe, amelyben ugyan különböző számokkal dobálóztak a bolygóhódítás témaköréről a tudós hölgyek és urak, ám abban biztosak voltak, hogy még pár évtized, és tabletták, sűrítmények és egyéb laboratóriumi körülmények között előállított koncentrátumok biztosítják majd a lakosság számára a tápanyagfelvételt.

Szabó Szabolcs

Nem csak az űrben! Akkoriban számomra a gasztronómia csúcsa a tunkolás néven közkedveltté vált, jelentős szaftos zsírfelvéltelt biztosító gyakorlat volt. A lehetőleg dermedt pecsenyezsírban egyfajta törpe hótolóként körkörös íveket rajzolunk kenyérdarabkánkkal, majd az így kapott esszenciális terméket tápcsatornánk nyílásába helyezzük, innentől már dolgoznak a motorikus funkciók.

Már akkor beláttam, hogy ezen gyakorlatra nem tart majd igényt az űrkutatás. Innentől a történelemtudomány felé fordult érdeklődésem, ám a jóslat igaznak bizonyult: az ilyen-olyan tabletták egyre nagyobb helyet foglalnak el a boltok polcain.

És ez még a jobbik eset: a ganajtúró bogarak és a hangyák jelenthetik a megoldást a jövő élelmiszer-ellátási problémáira - állítják brit kutatók, akik egy speciális eljárást kidolgozva háromdimenziós nyomtatással készítettek ízletes rágcsálnivalókat rovarokból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!