Daruszentmiklós

2014.03.19. 16:40

A csíki és mezőföldi hagyományokkal ismerkednek a daruszentmiklósi iskolások

Már írtunk Daruszentmiklós és az erdélyi Csíkkozmás közös pályázati projektjéről, amely február elsején indult az Új Széchenyi Terv keretében.

Rankasz Brigitta

A Benedek Elek Általános Iskola a határon kívüli testvértelepülési pályázaton tizenegymillió forintot nyert programokra, utazásra, hagyományőrzésre.

Daruszentmiklós és Csíkkozmás elöljárói, Rauf Norbert és Bodó Dávid 2011-ben írták alá a testvértelepülési megállapodást, 2012. június végén pedig a községek gyermekei balatonszárszói táborban ismerkedtek. A következő évben a darusi gyerekek egy csoportja látogatott Csíkkozmásra. A júliusi kiránduláson megnézték Vajdahunyad várát, a környék legszebb tavait, s megtapasztalták a helyiek vendégszeretetét.

Aláírták a két intézmény közti testvériskolai megállapodást, idén februárban pedig a nyertes pályázattal zöld utat kaptak a programok.

Daruszentmiklóson azóta heti rendszerességgel ismerkednek a csíki és mezőföldi hagyományokkal a foglalkozásokat Doszpodné Kiser Edit és Kövér Ágnes tartja.

A múlt héten dr. Nagy Margit és Koronczai Edit előadását hallhatták, akik nemrég élvezhették a társiskola vendégszeretetét. Megkeresték a térképen Csíkkozmást és megállapították, hogy a csíki vidék Daruszentmiklóstól, azaz a Mezőföldtől több mint 700 kilométerre van, Hargita megyében, Székelyföldön. A tanárnők azt mesélték, bár nagy távolság és határ van, de ennek átlépése melegséggel töltötte el szívüket. Különösen, amikor magyar szót hallottak. Ezután a piciny település nevezetességeiről mutattak képeket (Nyerges tető, Árpád kori katolikus templom, Falumúzeum).

A kapcsolattartás folyamatos, s remélik, e pályázat is tovább erősíti a két iskola diákjai, tanárai és a települések közötti kapcsolatot. Az biztos, a diákok is alig várják már, hogy személyesen is meggyőződjenek Csíkkozmás és vidékének szépségéről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!