Vízirendőrök portyáznak a Dunán is

DH - Fokozott ellenőrzést tart a vízirendőrség a Dunán, a Velencei-tavon és a Tiszán, elsősorban az ittas hajózókat és a lopott hajókat, alkatrészeket keresik - közölte Tóth Zoltán, a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

duol.hu

A kapitányságvezető, aki az Aquapol európai vízirendészeti szervezet 2009-es elnöke is egyben - elmondta: az ellenőrzést összehangolják az Aquapol szervezetébe tartozó országokkal, így Európában 13 országban tartanak hasonló akciót vasárnapig.
Az eddigi eredményekről annyit közölt: egy holland hajó esetében merült fel, hogy a jármű lopott, de ezt még vizsgálja a rendőrség. A hajót - amelyet egy bolgár állampolgár vezetett - a mohácsi határátkelőnél tartóztatták fel.
Tóth Zoltán felhívta a figyelmet arra: bár az idén még nem okozott problémát az ittas vezetés a vizeken, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a balesetek mintegy felénél az alkohol a kiváltó ok.
Az akcióban 20 hajóval 58 rendőr vesz részt, továbbá bekapcsolódnak az ellenőrzésbe a társhatóságok (vám- és pénzügyőrség, munkaügyi felügyelőség) munkatársai is.
Az Aquapol, amelyet 2002-ben hoztak létre, 13 ország vízirendészeti szerveit fogja össze; Magyarország 2005-ben csatlakozott a szervezethez. Az idén négy fokozott ellenőrzést hajtanak végre, egyebek mellett a Dunán, s ezekben - a szervezet elnöki tisztségét 2009-ben betöltő - Magyarország is részt vesz.
(MTI)
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!