Vigyázat! Ismerősnek adják ki magukat, úgy rabolnak

DH - Ismerősnek adják ki magukat, vagy ismerősre hivatkozva jutnak be idős emberek lakásába, ahonnan pénzt, értékeket visznek el - ők a besurranók.

Szabó Beatrix

Lakásán loptak meg egy Liget közi, hetvennyolc éves férfit még kedden. Az idős embert először korábbi ismeretségre hivatkozva hívta fel egy nő... a gyanútlan áldozat beengedte őt...  írtuk  december 17-ei lapszámunk negyedik oldalán. Egy kísértetiesen hasonló esetről számolt be ugyanazon a napon, vagyis csütörtökön,  telefonon  egy idős férfi. A nyolcvankét éves bácsitól -  aki csak annyit volt hajlandó magáról elárulni, hogy a Duna-parthoz közeli egyik utcában lakik  - százhetvenezer forintot lopott el  múlt hét hétfőn két nő. Ismerősnek adták ki magukat, úgy jutottak be a gyengén látó idős ember lakásába. Amikor a bácsi rájött, hogy szó sincs semmiféle ismeretségről, már késő volt. Az idős úr tudni vélte: tucatjával történnek  hasonló esetek.

 Ha nem is tucatjával, de hetente fordul elő hasonló besurranásos lopás, amikor megkárosítják, főként az idős, kiszolgáltatott embereket - monta el Törköly László, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője. Manapság már ritkábban adják ki magukat az elkövetők valamilyen szolgáltató munkatársának. Inkább a lerobbant autójukról szóló, vagy valamilyen ismeretségre hivatkozó mesével férkőznek közel a kiszemelthez. Egy gyöngyösi férfit még  november végén sikerült elkapni a helyi rendőröknek. Ő közel  húsz Dunaújvárosban, Székesfehérváron, illetve Gyöngyösön elkövetett besurranásos lopást ismert el. Az illető  azt állította: egyedül dolgozott.

- Szórólapokon, a médián keresztül is rendre felhívjuk a városlakók figyelmét, hogy legyenek óvatosak. Nemrégiben egyeztettünk a történelmi egyházak képviselőivel is - monta el Törköly László, hozzátéve: a plébánosokat arra kérték, hogy figyelmeztessék ők is híveiket. Fontos lenne, hogy az egyedül élők legalább egy szomszédjukkal alakítsanak ki bizalmasabb kapcsolatot, akit aztán segítségül lehet hívni, ha baj van - javasolta a bűnügyi osztályvezető.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!