Vibrál, csicsereg, ugrál, szaladgál Horváth Lívia idegenvezető

Van-e szabadideje az idegenvezetőnek, aki az élete egyik részét utazással tölti, másik részét idegenforgalmi ügyintézéssel, utazási tanácsadással? Horváth Lívia (41) mesél.

PLT

- A sárvári Tinódi gimnáziumba jártam, majd felsőfokú idegenforgalmi szakképsítést szereztem, nyelveket tanultam, angolt, németet. Folyamatosan tanulok. Amit már tudok, azt is újra átfutom az utolsó pillanatban - tudjuk meg Horváth Lívitől, aki mindig pezseg, vibrál, ugrál, szervezkedik, szaladgál, csicsereg, mosolyog naphosszat a vendégek kedvéért.

23 éve dolgozik a szakmában, 12 éve idegenvezető. - Magyaroknak és külföldieknek mutatom be Vas megye szépségeit, a főbb városokat, leggyakrabban Szombathelyt, Kőszeget, Jákot. Sokszor van csoportom, akiknek Sopront, a Fertő-tavat mutatom meg. Külföldieket gyakran viszek Budapestre, a Balatonhoz. Szoktam kísérni magyar csoportokat Ausztriába, Csehországba, Dél- Németországba, Észak-Olaszországba. Szeretem a változatosságot, az embereket, a kultúrákat. Szeretek beszélni, felfedezni tájakat. Könnyen, gyorsan barátkozom. Ez nekem nem is munka, hanem kikapcsolódás is egyben. Ugyanúgy öröm, hogy eljutok helyekre, mint az utasaim, ugyanúgy átélem az élményt. Olyan kiváltságos helyzetben vagyok, hogy azt csinálhatom, amit szeretek. -

Lívi már negyedikes gimnazista korában elhatározta, hogy utazási irodában fog dolgozni. A pozitív visszajelzések éltetik, van, aki azért jelentkezik be egy következő utazásra, mert tudja, hogy vele mehet.

- Internetről, könyvekből megtanulom a helyeket, azokat is, ahol még soha nem jártam. Szeretek szabadon jönni-menni, nem vagyok klasszikus irodista alkat, aki négy fal között ül reggel nyolctól délután négyig. Tudok négy fal között is dolgozni, de nagyon kell az emberekkel való kapcsolatteremtés. Ma már a csoportos utazások mellett gyakran előfordul, hogy egyénileg jönnek, segítsek megszervezni az utazást, szállást, repülőjegyet, belépőjegyet foglalni. Mást nem is tudok elképzelni magamnak, mint a turizmus és idegenforgalom. Én ebben vagyok jó, ez annyira az "enyém", nem is tudnék más lenni. -

Lívi szereti a magyar történelmi városokat, imádja Olaszországot, az olaszok mentalitását, az ételeiket, a kávéjukat, a dolce vitát. Szereti Bécset, a békebeli hangulata, kényelmessége miatt. Nincs sok szabadideje, ha mégis akad, akkor olvas. Főleg Marquez műveit, akinek évente újraolvassa bizonyos könyveit. Ilyen a Száz év magány, a Szerelem a kolera idején, a Tizenkét vándornovella. Ezekből sokszor sokat idéz, már majdnem kívülről tudja a szövegeket.

Lívi a Weöres Sándor Színház egyik bérletes rajongója. Szeret zenét hallgatni, kedvence a U2 és a magyar együttesek közül a Quimby. Szeret a barátnőivel találkozni, beszélgetni. Hobbija a boltok látogatása, számára egy hatalmas divatáruház maga a "szentély" imádja  a szép ruhákat, a szép cipőket, amiket persze meg is vesz magának, ha megteheti. Szereti a csingilingiket, ékszereket, illatszereket, különösen a natúr kozmetikumokat. Elválaszthatatlan tőle a márkás napszemüveg, ami nem más, mint jelkép: ő "nyári" ember, a napsütés élteti.


NEM ESIK HASRA A PROBLÉMÁKTÓL

Horváth Lívia Halak Oroszlán csillagjegyű. Vagyis: a tüzet és a vizet egyszerre hordja magában, ami nem egyszerű, de érdekes. Egyfelől álmodozó, romantikus alkat, de nem befelé, hanem kifelé fordulással és nagy kreativitással. Szeret beszélni, de hallgatni,  csendben maradni is, ha kell. Mindehhez délies, vidám temperamentum járul. Vagány, eszes, talpraesett, önálló nő, aki a legnehezebb helyzetekben is feltalálja magát. Nem esik hasra semilyen problémától, addig-addig gyúrja, mígnem megoldja  legyen szó   egyéni vagy  közösségi kérdésről. Az utasok nagyon  szeretik.

Szerző: Merklin Tímea

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!