Vége! Eddig tartott a távhő- és gáztámogatás

Dunaújváros - Árpilis 30-án megszűnik a szociális alapú gáz- és távhőtámogatás. Májustól emelkednek a számlák...

Körmendi Erzsébet

 

A távfűtött dunaújvárosi lakásokban élők 40  százaléka jogosult távhőkedvezményre. A  fogyasztóknak tehát  jelentős részét - 7500 háztartást - érint érzékenyen a kormány döntése, amelynek értelmében  április 30-án megszűnik a támogatás.

Jó hír volt tavaly év végén, hogy a kedvezményes időszak végét december 31-ről kitolták idén áprilisra. Nem vizsgálták azt sem,  ha a kérelmező vagy családjának jövedelmi helyzetében, vagy a háztartás összetételében  változás történt   a 2009-ben támogatottaknak automatikusan jár a kompenzáció a meghosszabbított időpontig.

Csakhogy hamarosan véget ér a jó világ... Érdemes felkészülni a durván másfél hónap múlva bekövetkező változásra, amely anyagilag nagy érvágás lesz  az eddig támogatottaknak: búcsút inthetnek a távhő- és gázár-kedvezménynek a második félévtől. Májusban - és attól kezdve minden hónapban -  már a megemelt összegű távhőszámlák lesznek a postaládákban. Galyasné Gyurina Annamária,  a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna és Hőszolgáltató Kft.-nek számlázó Ügyvitel Szolgáltató Kft. gazdasági vezetője azt mondja: a fogyasztók előre kiszámíthatják, hogy mennyivel fizetnek többet májustól. A  számlákon ugyanis külön sorban tüntetik fel a gigajoulonként jóváírt távhőtámogatást  amit eddig levontak a végösszegből.

A  legnagyobb távhőkedvezményt - gigajoulonként 1767 forintot - azok kapták,  akiknél a család egy főre eső jövedelme (meghatározott szorzók szerint) 57 ezer forint alatt volt.  A legszegényebb családokat érinti tehát  legérzékenyebben a változás, az ő számláik drasztikusan megemelkednek májustól. A 71 ezer 250 forintnál alacsonyabb átlagjövedeleműeknél is magas  1377 forint gigajoulonként  a támogatás, sőt még azokat is megillette, csak kisebb mértékben  a juttatás, akiknél az átlagkereset majdnem elére a 100 ezer forintot.

A  szolgáltatatótól kapott adatok szerint a kedvezményezetti kör 28 százaléka a legmagasabb támogatotti kategóriába tartozik  vagyis az 57 ezer forintot nem haladja meg a család egy főre eső jövedelme. A következő szintbe 23 százalék tartozik, a C-kategóriába 29 százalékot soroltak be, míg a viszonylag jól kereső kedvezményezettek aránya 22 százalék. Galyasné Gyurina Annamária szerint átlagosan 3000 és 5000 forint számla-növekedésre számíthatnak az eddig dotáltak.

A gázfogyasztók ennél is rosszabb helyzetbe kerülnek a következő fűtési szezonban. A földgáznak ugyanis nem csökkent az áfa-mértéke, és az idei  áremelkedésre rakódik rá súlyosbító tényezőként  a gázkedvezmény elvonása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!