Vasmű: Nagyon nagy a baj!

Dunaújváros - Nagyon nagy a baj! - kezdte a beszélgetést <em>Mucsi Zoltán</em>, a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke...

Szabó Betty

Az e hét kedden tartott testületi ülés után eljutattak a szakszervezeti vezetőkhöz egy dokumentumot, e szerint Valeriy Naumenko vezérigazgató kezdeményezi a május 31-én lejáró, nemes  egyszerűséggel csak "Naumenko egyes csomagnak" keresztelt Kollektív Szerződés-módosítás meghosszabbítását. Mucsi Zoltán szerint lényegében az év végéig tolnék a most is érvényben lévő intézkedéseket  vagyis nem lenne bérfejlesztés, amelyről decemberben egy fél éves időszakra a megegyezés reményében lemondtak. A szakszervezetek és az ISD Dunaferr Zrt. tulajdonosa egy korábban kötött, középtávú megállapodásban rögzítette, hogy az éves bérfejlesztés az infláció mértékének, valamint plusz 1,05 százaléknak az összegével megegyező mérték. Június elsejétől tehát 5,55 százalékos bérfejlesztés lenne indokolt, amit nem akar megadni a tulajdonos. A Törzsgárda jutalmat továbbra sem kapnák a nyugdíjasok, holott júniustól e tekintetben is visszaálltak volna az eredeti gyakorlatra. 

A dolgozók nem kapnának szabadságos bért. Ez egy havi személyi alapbérnek megfelelő összeg minden munkavállaló esetében. Korábban olyan megállapodást kötöttek a felek, hogy aki kéri, annak ezt a pénzt üdülési csekkben adja a vasmű. A napokban járt le a határidő, hogy a dolgozók jelezék, ki igényel üdülési csekket (ami kedvelt a vasműsök körében), erre kiderül: a tulajdonos nem is szándékozik szabadságos bért fizetni idén. A nyugdíjpénztár, az egészségpénztár, az étkezési utalvány is a tiltó listán szerepel. 

Mucsi Zoltán szerint a tulajdonos a közszférával példálózik, az ott tervezett intézkedésekkel indokolja saját kezdeményezését. Ám Mucsi kijelentette: a vasmű a versenyszférához, és nem a közszférához tartozik. Ráadásul még el sem döntött, konkrétumok nélküli tervekkel indokolni a dunaferres tervezetet, több mint képmutatás. 

Az érdekvédő elmondta: furcsállja, hogy a hetek óta lebegtetett létszámleépítés helyett egy ilyen tartalmú dokumentumot adott ki a vezetés. (Mint korábban már írtunk róla: kiszivárgott hírek szerint nyolc-tíz százalékos leépítést terveznek a vasműben.) Mucsi hozzátette: jövő héten kedden nyolc órakor ülnek le egymással a szakszervezetek vezető tisztségviselői, illetve a Dunaferr vezetése. Mucsi tart tőle, hogy a létszámleépítés bejelentését ezutánra időzítik, hogy a szakszervezetek alkuképtelenségével indokolják majd meg a fekete levest. A szakszervezetek szerint továbbra sem látják, hogy a vezetés magán mit kíván megspórolni. Rengeteg szakértőt, csoportvezetőket, középvezetőket, felső vezetőket alkalmaznak  az ő bérköltségük jelentős tétel a vállalat költségvetésében. S bár a dolgozóktól elvárják, hogy vállalják a megszorításokat, mégsem hajlandóak a tervezett intézkedéseket adatokkal, számításokkal alátámasztani   azokat titkosan kezelik továbbra is...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!