Vasmű: Megállapodott a cégvezetés az érdekvédelmi szervekkel

Dunaújváros - Aláírták az ISD Dunaferr Zrt. vezetése és a cégcsoport két érdekvédelmi szervezete közötti, ez évre szóló megállapodást - ami tán nem egyszerű folytatása a tavalyi egyezségnek...

Pekarek János

 

 

 

- Meghosszabbították a tavaly november 17-i, idén május 31-ig érvényes korlátozó megállapodásokat?

- Nem! Nem prolongáltuk a tavalyi megállapodást! Most is kötöttünk egyezséget az ISD Dunaferr Zrt. menedzsmentjével, azonban teljesen más alapokon, mint tavaly!

- Milyen eredménnyel? Kifizetik az elmúlt évből maradt tartozásokat?

- Részben igen, részben nem. Azt már a tárgyalássorozat elején leszögeztük az Ifjúsági Szervezettel, hogy van néhány pont, ahol esélye sincs az alkunak! Felhívtuk a figyelmet arra is, hogy a szavahihetőség megőrzése mindkét félnek alapvető érdeke. Tavaly megígérték, hogy nem lesz létszámleépítés. Mégis kétszáz ember elbocsátását jelentették be. Változtattunk az alapállásunkon: most már nem mondunk le a Kollektív Szerződésben (KSZ) rögzített járandóságainkról.

- Van még Kollektív Szerződés?!

 - Hogyne lenne: tavaly novemberben a KSZ 37. számú módosításába foglaltuk a korlátozó intézkedéseket. Most, a múlt héten, a KSZ 42. számú módosításában fektettük le a vállalatvezetéssel kötött egyezség új alapjait. Ez már csak azért is érdekes, mert a vezérigazgató úr a minap azzal élcelődött, hogy két változtathatatlan dolog van a világon: a Biblia, és a vasmű kollektív szerződése... Nos: ettől kezdve nem mondunk le juttatásokról, legfeljebb kölcsönt adunk. Ki kell fizetni az eddig ki nem fizetett, 2008-ra járó karácsonyi béreket és a tavalyi teljesítmény-ösztönzőket: mégpedig 2010-ben, két egyenlő részletben, március 31-ig és június 30-ig. Nem eltörlik, hanem átütemezik a 2009-es, 5,55 százalékosra tervezett alapbérfejlesztést, két évre: a 2010-es, illetve a 2011-es alapbérfejlesztéshez hozzáadják az idei bérfejlesztést. Mindez nagyjából hatmilliárd forintnak nem az elvonását, hanem a vállalati kasszában hagyását jelenti. Ám: újra törleszteni kezdik a nyugdíjas-kötvényeket, az egészségpénztári járulékokat. Kifizetik a túlmunkáért járó pénzeket, az étkezési utalványokat június elsejétől. És: a Kollektív Szerződést 2010. június 30-ig meghosszabítják, és írásban (!) vállalja a cég vezetése, hogy elháríthatatlan ok nélkül nem kezdeményez újabb létszámleépítést. 2010. július 1-től pedig tárgyalunk újabb KSZ-módosításról.

- Elégedettek az eredménnyel?

- Egy szakszervezet soha nem lehet elégedett... Még azt sem tudjuk, hogy mennyire veszteséges a cég: továbbra sem kapunk adatokat, pedig Taruta úrral egyeztünk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!