Vasárnap vissza kell állítani az órákat

Vasárnap kezdődik a téli időszámítás; hajnali három órakor 2 órára kell visszatekerni az órákat. Az átállás a MÁV és a Volán menetrendjét is érinti - közölték a közlekedési társaságok az MTI-vel.

duol.hu

A MÁV menetrendjét a társaság közlése szerint bár módosítani nem kell, néhány nemzetközi vonat a határállomásokon, illetve a belföldi járatok a kiinduló állomásokon várják be a téli időszámítás szerinti indulási időt.
A Budapestről Bukarestbe induló Dacia nemzetközi gyorsvonat Lőkösházán, a Bukarestből Budapestre tartó Dacia expressz Békéscsabán várja be a téli időszámítás szerinti indulási idejét. A Beograd nemzetközi gyorsvonat Belgrád felől érkező budapesti járata Kiskunhalason várakozik a téli időszámítás szerinti indulási időre - olvasható a MÁV közleményében.
Azokat a kettő és három óra közötti belföldi személyvonatokat, amelyek menetrend szerint hajnali három óráig nem érkeznek meg a célállomásukra, a vonatindító állomások már a téli időszámítás szerint indítják.
E szerint  október 25-én a Székesfehérvárról Budapest-Déli pályaudvarra 2 óra 52 perckor induló, a Somoskőújfaluról Hatvanba 2 óra 17 perckor, a Lajosmizséről Ócsára 2 óra 50 perckor, a Mátészalkáról Zajtára 2 óra 50 perckor és a Mátészalkáról Tiborszállásra 2 óra 55 perckor induló vonat, továbbá a Dombrádról Herminatanyára 2 óra 38 perckor, Balsáról Herminatanyára 2 óra 56 perckor induló vonatpótló autóbusz csak az óraigazítás után, immár a téli időszámítás szerint indul.
A Volánbusz belföldi járatait nem érinti az óraátállítás, az úton lévő nemzetközi autóbuszjáratok - amennyiben a forgalmi viszonyok megengedik - a meghirdetettnél 1 órával korábban érkeznek úti céljukhoz.
Közlésük szerint az átállás a többi között az athéni, genfi, a hamburgi, londoni, szófiai és a kijevi járatokat érinti.
A Malév tájékoztatása szerint nem lesz közlekedő járatuk, de október 25-től léptetik életbe téli menetrendjüket. Ebben az időszakban 38 ország, 61 városát érhetik el a magyar nemzeti légitársaság és partnereinek gépeivel Budapestről. Egyes útvonalakon így Hamburgba, Rómába és Stockholmba a tavaly téli időszakhoz képest gyakrabban repül a magyar légitársaság, de új célállomásokat - így Ammant - is elérhetővé teszik.
Kapás Mihály a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (MAVIR) országos diszpécserszolgálatának vezetője az MTI-nek nyilatkozva elmondta: az őszi átállás során nem spórol meg az ország energiát, általában ugyanolyan szinten marad a fogyasztás, tavasszal viszont mérhetően kevesebbet fogyasztunk.
Kifejtette: az átállásnak köszönhetően az ország átlagosan egynapi villamosenergia-fogyasztást spórol meg, ez 120 ezer megawattóra. Ha feltételezzük, hogy egy évben egy háztartás 3000 kilowattórát fogyaszt, akkor ez 40 ezer háztartás teljes évi fogyasztását jelenti - tette hozzá.
Magyarországon 1980-ban vezették be a nyári és téli időszámítást, az energiával való takarékoskodás érdekében. Az átállást szabályozó 1996-os kormányrendelet szerint a nyári időszámítás minden év március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!