Város lett a Duna-parti nagyközség! Ünnep Rácalmáson

Rácalmás - Város lett a Duna-parti nagyközség. A köztársasági elnök július elsejével adta meg a címet a településnek, s tegnap sor került a hivatalos városavató ünnepségre is.

Dunaújvárosi Hírlap

A település határán még az a felirat olvasható, hogy Európai falu. A polgármesteri hivatal bejárata felett azonban már ott díszeleg az új kiírás: Városháza.

- Negyvenegy éve élek Rácalmáson. Ez sokáig egy lepukkant falu volt. Az utóbbi másfél-két évtizedben sokan dolgoztak azért, hogy előre lépjünk. Az általam vezetett nyugdíjas klub is sok munkát felvállalt, a virágosítástól kezdve szinte mindent - mondja Bodó Istvánné, a nyugdíjas klub vezetője, majd visszamegy a konyhába, ahol sokadmagával sürgölődik.

A Jankovics-kúria, ahol a városavató ünnepséget tartják, ma a megye egyik ékessége. Az épületegyüttes, a közte lévő parkok, a hozzájuk kapcsolódó folyóparti terület szinte példa nélküli értéke a megyének. Igaz, ennek ára is volt, hiszen pályázati pénzből egymilliárd forintba került. A konferencia-központ már sok rendezvénynek, köztük országosnak is adott már otthont, de a helyiek is kedvelik. Nemcsak a közösségi rendezvényekre látogatnak el, hanem évente 25-27 pár az esküvőjét is itt tartja.

Most a városavatón a kánikula ellenére tele van a tér a színpad előtt. A színpad egyébként a hétköznapokon kilátó a Duna felé, a védett Rácalmási-szigetre. A táj gyönyörű, nem véletlen, hogy ide épült az Öko Turisztikai Központ, részeként a Jankovics-épületegyüttesnek.

- A turizmus az egyik kitörési pontunk lehet - fejtegette lapunknak az ünnepséget megelőzően Schrick István polgármester. - A másik az ipar. A 6-os út túlsó oldalán teljesen Rácalmás területén épült a Hankook gumiabroncsgyár, amely hamarosan megépíti a második ütemet is. Remélhetőleg a válság után további cégek települnek majd az ipari területre. Munkahelyek jönnek létre, az iparűzési adó pedig a pályázatok önrészét adja.

- Dunaújváros ipara, munkahelyei adták meg a községnek a gazdasági hátteret, s később itt telepedett le sok dunaújvárosi, aki tágabb élettérre, természetközeliségre vágyott - mondja ünnepi beszédében Virágh Rudolf, az önkormányzati minisztérium szakállamtitkára. S ő már csak tudja, hiszen közigazgatási pályafutását Dunaújvárosban kezdte.

- A KSH adatai szerint Gárdony után nálunk növekszik legnagyobb mértékben a lakosság száma - büszkélkedik lapunknak a polgármester. Elmondja, hogy húsz hektár új lakóterületet jelöltek ki, és a telkek egy szálig elfogytak. Most már újabb hét hektár szántó belterületbe vonására van engedélyük.

Nemcsak Dunaújvárosból, de a környező községekből, sőt, távolabbról is költöznek a településre. Ehhez persze közművek kellettek. Schrick István az ünnepségen meg is köszönte a lakosságnak, hogy hajlandó volt áldozatokat hozni. Hiszen a zsebükbe kellett nyúlniuk a csatornázáskor, a gáz bevezetésekor, a telefonhálózat bővítésekor. Ám így lett komfortos a település, és így értékelődött fel.

Kulcs a kilencvenes évek közepén vált külön. Akkor valamivel több mint 3500 lakosa volt Rácalmásnak, ma 4400 feletti a szám. - Befogadó település a mienk - állítja a polgármester. - Jómagam adonyi vagyok és 1990-ben, tizenöt év ittélés után választottak polgármesterré.

Ma a testület minden tagja a Faluvédő Egyesület jelöltje. Az egyesület elnöke, Szalay Árpád azt hangsúlyozza, ők az önkormányzat szakmai, helyi politikai háttere, miközben országos politikával nem foglalkoznak. De ők egészítik ki az önkormányzat tevékenységét olyan kulturális programokkal is, mint a tökfesztivál, vagy a művészeti alkotó tábor.

Mindenki tapsol, amikor Schrick Istán felmutatja a városkulcsot. Rácalmás város lett!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!