Ünnepi szentmisék, istentiszteletek

DH - A keresztény vallás legnagyobb ünnepe alkalmából szentmiséket, istentiszteleteket tartanak ma országszerte. A hívők húsvét vasárnapján emlékeznek meg Krisztus feltámadásáról.

duol.hu

A keresztény hagyomány szerint nagypénteken feszítették keresztre Jézus Krisztust, aki harmadnapra, azaz vasárnap támadt fel.
    
Vasárnap és hétfőn országszerte szentmisével, istentisztelettel ünnepelnek. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek vasárnap délelőtt fél 11-kor Esztergomban, Paskai László bíboros, nyugalmazott érsek pedig 10.00 órakor Budapesten, a terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz plébániatemplomban mutat be ünnepi szentmisét.

Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke vasárnap 10 órakor a debreceni Nagytemplomban tart istentiszteletet.
    
Ittzés János, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke húsvét hétfőn hirdet igét a győri Öregtemplomban fél 9-kor és 10 órakor. 
    
A zsinat 325-ben határozott arról, hogy húsvétot az első tavaszi holdtölte utáni vasárnapon kell megünnepelni. Krisztus feltámadásának ünnepét böjti időszak készíti elő, a húsvét szó ennek a végét jelenti. A böjt hamvazószerdától nagyszombatig tart. Mivel a vasárnapok a kereszténység kezdetétől nem számítanak böjti napnak, ez a periódus összesen negyven napot foglal magában.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!