Újabb tárgyalások dúlnak a Hankooknál

Dunaújváros - Információink szerint máris szakszervezeti vétó benyújtására készülnek a Hankook Tire Magyarország Kft. dunaújvárosi üzemében, ahol a héten lépett először a nyilvánosság elé a gyárban két éve alakult Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezete.

Pekarek János

Lee Sang Ilt tavaly nevezték ki a dunaújvárosi gumiabroncs-gyár igazgatójává. Ezen a poszton a gyár alapítása óta ő a második. Beiktatása után enyhülni látszott a feszültség az érdekvédők és a gyárvezetés között  ily módon némileg meglepetés lenne, ha ismét romlana a viszony... Információink szerint máris szakszervezeti vétó benyújtására készülnek a Hankook Tire Magyarország Kft. dunaújvárosi üzemében, ahol a héten lépett először a nyilvánosság elé a gyárban két éve alakult, mindeddig azonban csak a háttérben működő Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezete, a DGSZ. 

Névtelenül nyilatkozó forrásaink szerint a gyárban a szakszervezet tisztségviselőit hátrányos intézkedések érték, amelyek úgy értékelhetők, hogy megpróbálják megfélemlíteni, vagy lehetetlen helyzetbe hozni őket. Érzékeltek munkatársaik körében zajló, ellenük irányuló hangulatkeltést is. Részleteket azonban nem árultak el a minket tájékoztató emberek, nem akarván tovább rontani a helyzeten. 

Annyi azonban biztos, hogy pénteken már reggeltől a dunaújvárosi gyárban tárgyalt a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének küldöttsége. Sajnos, ennek tagjait nem értük el telefonon  mint ahogyan a gyár képviselőivel sem sikerült beszélnünk. Úgy tudjuk mindenesetre, hogy a gyárvezetés és a szakszervezet hétfőn tovább folytatja a tárgyalásokat. 

A 2006-ban üzembe helyezett autóabroncs-gyárban 2007-bn kezdték el szervezni a DGSZ-t. Eddig a statisztikák szerint több mint hétszázan léptek be az érdekvédelmi szervezetbe  azonban a volt tagok többsége a rendkívül nagy létszámmozgások miatt már nem dolgozik a gyárban. A helyi szakszervezetet sokáig a nyilvánosság előtt képviselő VDSZ vezetői szerint éppen ez indokolta, hogy a lehető legtovább a háttérben maradjanak itteni,  dunaújvárosi szaktársaik: féltették őket a hátrányos intézkedésektől. 

Mintegy két évig tartottak a különböző bírósági eljárások,  amelyek során a DGSZ-nek bizonyítania kellett, hogy létezik tagsága, sőt: tagnyilvántartása is. Miután a szakszervezetet törvényesen bejegyezték, s megtartották az első választásokat is, a múlt héten látták elérkezettnek az időt az első nyilvános szereplésre. Akkor a DGSZ vezetői úgy fogalmaztak, hogy a közeljövőben egy ösztönző- és besorolási rendszer kialakításában működnek együtt a gyár vezetésével. A jelek szerint ebben tévedtek... 

Lapunkban természetesen továbbra is nyomon követjük az eseményeket, így a hétfői tárgyalásokról is tudósítunk. 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!