Újabb pofon autósoknak és kereskedőknek

DH - Az sem számít, ha elvéreznek, ismét odavágtak egyet az autóstársadalomnak. A hitelfelvételi szigorítással még annak is elmegy a kedve a vásárlástól, aki egyébként erre adta volna a fejét.

Dunaújvárosi Hírlap

Egy év leforgása alatt hatvan százalékkal esett vissza az új autók értékesítése hazánkban. Míg 2008-ban majd 160 ezer új gépjármű talált gazdára hazánkban, addig 2009-ben csak hatvanezer. A csökkenés immár hetedik éve tart, de olyan brutális mértékű visszaesésre, mint tavaly, még nem volt példa.

Továbbra is baj, hogy nem látszik a fény az alagút végén, ha van is ott valami, az csak a szembejövő vonat világítása lehet, amely robogva közelít. A közeljövő sajnos semmi jóval nem kecsegtet. Sokan kérdezik: lehet-e ennél lejjebb csúszni?

Úgy tűnik, igen, a március elsején hatályba lépett hitelfelvételi szigorítások legalábbis a még mélyebb szakadék irányába terelik a szakmát. Lehet, hogy az autókereskedők halálra vannak ítélve?

Ezer sebből vérzik a hazai gépkocsi-kereskedelem

A 2009-es év egészét értékelő statisztikákból feketén-fehéren kiderült, a tavalyi 12 hónapban drámai mértékben, összesen hatvan százalékkal esett vissza az új gépjárművek értékesítése hazánkban. Az előrejelzés az idei esztendőre további kemény visszaesést jósol. A megfogalmazott prognózis szerint 2010 első fél évében várhatóan mindössze húszezer új gépjárművet adhatnak majd el, ami további egyharmados csökkenés. A legnagyobb veszteség előreláthatóan a piac legbővebb szegmensét, az alsó középkategóriát éri majd, míg legkevésbé a drágább járművek forgalma érezheti meg a visszaesést. Az alsó középkategóriában akár 70 százalék fölötti, a drágább járművek esetében pedig 50 százalék alatti csökkenés várható.

Még több részlet a naplo-online oldalán!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!