Tatran Presov - Dunaferr SE: Nyolc góllal nyert az Eperjes

Eperjes - Vasárnap este megkezdte nemzetközi szereplését a Dunaferr SE férfikézilabda-csapata, amely a Tatran Presov együttesével játszott. A hazaiak az első meccsen nyolc gólos előnyt szereztek.

Gallai Péter

A mérkőzésről on-line közvetítést adtunk.
A Barátság Kupában már találkozott egymással a két együttes, akkor Dunaújvárosban  32-31-re nyert a szlovák csapat.

10:03: Reggel hétkor rendben elindult a csapat, jelenleg Miskolcnál jár a busz. Míg a fővárosi megálló idején szép tiszta volt az ég, most szakad az eső. A fiúk közül többen még mindig szunyókálnak, mások zenét hallgatnak. Elöl a szakmai stáb jó hangulatban beszélget, de Imre Vilmos vezetőedző és György László másodedző már egy kis időre a taktikai mágnestáblát is elővette. Csapó Tamás, a szakosztáy elnöke a borús idő ellenére derűsen mondta: "Nyerünk, hiszen ezért megyünk. De a legfontosabb a továbbjutás". 

13:00: A határátlépés után a szlovák légiós, Michal Kopco leleményessége kellett, hogy a busz autópálya matricához jusson. Az első benzinkúton ugyanis zárt ajtókba (ez igaz volt a mellékhelyiségre is) ütköztünk, holott a személyzet odabent volt. Végül „Misa” oldotta meg a problémát, akit többen zrikáltak is, hogy örüljön, otthon van. Ezután a tervezett időben megérkezett az együttes a szállodába, a finom ebéd után Imre Vilmos fakultatív időtöltést engedélyezett a srácoknak. – Akinek az kell ahhoz, hogy jobban menjen a játék este, nyugodtan sétáljon egyet a főutcán - mondta a tréner. Nos, ezt csak páran választották, s hamar be is fejezték a még mindig csöpögő esőben. Inkább ők is csatlakoztak azokhoz, akik egyből lefeküdtek pihenni. A csapatorvos, Dr. Frank József szerint Széles László játéka kérdéses, vállsérülése még mindig fáj.

14:00: Befejeződött a technikai értekezlet, amelyen a két együttes képviselői, a lett játékvezetők és EHF ellenőr vett részt. Ekkor derült ki, hogy a tizenhatos keretből ki az a tizennégy kézilabdázó, aki pályára is lép. Sajnos Széles nem tud játszani, rajta kívül Benmiloud Yassine maradt ki a jegyzőkönyvből. A Tatran menedzsere, Szalai Tibor - aki már Kassán várta a dunaújvárosiakat – végig segíti a Dunaferrt.

16:50: A pihenő után a szállodában kávéval és süteménnyel „ébredtek” a fiúk. Rosta Miklós arra a kérdésre, hogy jót aludt-e, szokásos humorával csak annyit mondott: Ezer méter mélyen. A többséggel ellentétben Nagy Kornél nem durmolt, az almás pite majszolása közben elárulta: - Én szinte sosem alszok ilyenkor, olvasok, vagy zenét hallgatok. Elég álmosító az időjárás, de hamarosan fel kell pörögni. Azt mondjátok, kettővel nyerünk? Kiegyeznék vele - tette hozzá a válogatott irányító-átlövő. A csarnokot érkezésünkkor még ki sem nyitották, csak pár szlovák drukker ácsorgott a kapuban. A teremben Imre Vilmosék szemlét tartottak, megállapították, hogy bizony elég kevés hely van a kapuk mögött, olyan fél méter. A falakon éppen ezért szivacsok vannak a sérülések elkerülése érdekében. A Tatran játékosai már melegítenek, a mieink még készülődnek.

17:00: Kinyitották a bejáratot, sorra érkeznek a hazai drukkerek, Imre Vilmos, György László és Sári Árpád a pályán beszélgetnek.

17:20: Nem lehet azt mondani, hogy banánérlelő meleg van a csarnokban, a DH stábja mellett helyet foglaló – s egyben a meccset kamerán rögzítő -  Benmiloud Yassine szerint ez a bemelegítésnél még nem vészes, de ha valaki huzamosabb ideig ül így a kispadon, az nem a legszerencsésebb. A két csapat az öltözőben van, az eperjesi drukkerek szépen lassan szállingóznak, eddig békés a hangulat. Időközben örömmel vettünk észre a lelátón dunaújvárosi szurkolókat is.

17:30: A csapatok a pályán, az eddig félhomályban lévő csarnokban is végre kigyúlt az összes fény. Siklósi Adrienn – a csapat mindenese- időközben tündéri mosollyal meghozta a jegyzőkönyvet, amelyből kiderül, hogy a szlovákok kerete ugyanaz, mint a dunaújvárosi találkozón volt. A meccset a litván Jaskins, Zabko páros vezeti, az EHF ellenőre az osztrák  Lang. Megérkeztek a mieink is a pályára, a szlovák válogatott Tomas Stranovsky, Antl és Popcak a dunaferres Kopcoval diskurált pár szót mosolyogva, hamarosan már nem lesz ilyen baráti a viszonyuk. 

17.40: Annak ellenére, hogy Széles nincsen nevezve, a társakkal együtt melegít, de természetesen a padra sem ülhet majd le. Várjuk ide a kommentátor állásba. Úgy néz ki nem lesz telt ház, a csarnok befogadóképessége 1431 fő, de eddig a székek jó fele kelt el eddig. Bár ki tudja, lehet a többiek még söröznek a büfében. Apropó sör: hiába majd' százezres település Eperjes, vasárnap délután kihalt volt a város, egy kávézót találtunk csak nyitva.  

17:58: Mindjárt kezdünk, zajlik a bemutatás, a szpíker magyarul is köszöntötte a vendégeket. A helyiek nem siették el, de megteltek a lelátók. A dunaújvárosi keretből hét embernek ez lesz az első kupatalálkozója.

Elkezdődött a mérkőzés, a hazaiak kezdik a meccset, az alábbi felállásban: Krupa- Stranovsky, Hunyadi, Mazár, Radcsenko, Tumidalsky, Antl. 

A Dunaferré pedig: Mikler- Szalafai, Németh, Kemény, Kopco, Nagy K., Morva.

3: Tumidalsky révén vezetnek a hazaiak, majd kidobjuk a labdát az oldalvonalon, jöhet ismét a Tatran. Megint Tumidalsky 2-0. Szalafai szépít, 2-1.

4: Kopco egyenlít, 2-2.

5: Hunyadi bevágja, 3-2. Morvát letaglózza Tumidalsky, azonnal kiállítják. Németh szerez gólt, majd a földön marad, nagyon fáj a térde. Szerencsére tudja folytatni a játékot.

6: Nincs olyan félelmetes hangulat, amivel az időközben megérkező Széles Laci is egyetért. Némethnél támadó hibát fújnak. Még mindig 3-3.

7: Kopco is kiáll, a hetest Antl értékesíti.

9: Mikler ziccert hárít, de a kipattanót Antl bevágja, 5-3. Mazár megmozdulása után megint hazai hetes következik, be is megy, 6-3.

11: Megint leindítanak minket, Antl gólt lő, Némethet kiállítják, mert rángatta a mezét. Imre Vilmos 7-3-nál időt kér. Idegesen magyaráz övéinek.

12: Hajdu lövése elvéti a kaput, Tumidalsky kapufát forgácsol, a kipattanóra vetődő Keményt ápolni kell a földharc után, de Józsi bácsit keményebb fából faragták annál, hogy ne folytatná.  

13: Morvát kiküldik, mert beleüt egy indításba, de miénk a labda. Szalafai végre megtöri a gólcsendet, 7-4.

14: Mikler kezd bemelegetni, feljöhetünk két gólra. Nem jövünk, mert a lerohanás után Antl talál be. Pedig Imre Vilmos pont erre hívta fel a figyelmet, nagyon gyorsan indul az Eperjes.

15: Kopcot lerántják, nem fújnak semmit. Antl robog, már a hatodik góljánál tart, 9-4. Valamit ki kellene találni.

17: Németh hiába lő gólt, ellépi. Radcenko nem, 10-4.

19: Nagy Kornél is végre beköszön, 10-5.

20: Rosta támadásban a beálló, Padezanin a balszélső, de ez sem segít, Radcenko ismétel, 11-5.

21: Jó az öreg a háznál, Rosta eredményes, 11-6, majd Mikler védése után megint ő, 11-7. Bravó! 

23: Stranovsky után Kopco jegyez gólt, 12-8, majd Morva, 12-9. Alakul ez.

24: Sajnos Szalafait leültetik két percre, az érintett nagyon mérges ezért, joggal.

25: Imre Vilmos sárga lapot kap, Tumidalsky gólt lő, 13-9.

27: Megkapjuk az első hetest, a szlovák pad meg sárgát kap reklamálásért.  Krupa kirúgja Miss büntetőjét.

29: Büntető a túloldalon is, Mikler helyett Vitáris a Dunaferr kapujában., de nem tud hárítani. 

30: Nagyot lesáncolják, Padezanin értékesíti a kipattanót, 14-10. Az utolsó támadás a Tatrané, de ennyi a félidő vége.

A játékrész elején sok könnyű gólt kaptunk, s a támadók többször nem tudtak mit kezdeni a szlovák fal előtt. A folytatásra már javult a Dunaferr játéka.

32:
A Dunaferr kezdi a második harminc percet, de elveszítjuk a játékszert. Mikler bravúrja után Kopcoé az első gól, 14-11.

33: A negyedik hazai hetes, Antl nem tud hibázni.

34: Nagy Kori is beköszön, 15-12. Sokkal agresszívebben védekezünk, a dunaújvárosiak osztják rendesen az eperjesieket,  de Mikéci rést talál a falon, 16-12. 

36: Másodszor veszik el a labdát tőlünk a lettek, Szalafai nem akarja elhinni.

37: Mikler védése hiába, ha eladjuk a labdát. A rutinos, sok csatát megélt öregek -Rosta, Kemény- tüzelik a fiatalokat, gyerünk!

38: Szerencsére a szlovákok is tudnak hibázni, de mi is. Tumidalsky góllal zárja le a kapkodást,              17-12. Megint nem jutunk el Krupa kapujáig, Tumidalsky ismétel.

40: Nem megy elöl, újra a Tatran jöhet. Antl hetedik, csapata 19. találatát szerzi büntetőből. Krupa védése után a huszadikért támad az ellenfél. Nem jön össze. Géci fejbevágja Hajdut, kiállítják. 

42: Hajdu passzív jelzésnél góllal áll bosszút korábbi sérelméért, 19-13.

 44: Nagyon sok a technikai hiba, most Miss kezéből hull ki a játékszer ziccerben. Mikler tartja a lelket a többiekben, Padezanin farag a hátrányon, 19-14. Dudás is a pályán, 20-14. Nekünk nem rossz hír: Tumidalsky, a kétméteres átlövő harmadik kétpercét is megkapta,  piros lappal kizárják. Ám ott van az Eperjes kapusa, Krupa a sokadik ziccert védi.

47: Hajdut kiállítják úgy, hogy a labda nálunk. A két bírón kívül senki nem tudja miért kerülünk emberhátrányba. Nagy kap pofont, de a lettek szerint semmi nem történt.

49: Antl berámolja a tizediket is, miután passzív miatt elveszik, 21-14.

51: Nagy szépít, 21-15, de utána két magyar helyzetet is véd Krupa.

53: Imre Vilmos dühösen csap a levegőbe, ha Mikler nem teljesít így, akkor már nem hat gól a hátrányunk. Ebben a félidőben eddig öt találatot jegyez a Dunaferr.

54: Miss már a hatodikat, 21-16, Mazár is feliratkozik a jegyzőkönyvbe, 22-16.

57: A bíróknak nem kellene belenyúlniuk, sorra veszik el  a labdákat, már 24-17.

59: A második hetest kapjuk, Kornél értékesíti, 25-18. Hunyadi érkezik, 26-18, Krupa már a közönséget vezényli. Nem jó látni. Meg az sem, hogy Hunyadi ismétel. Potyognak  gólok, jobbára a vendégek hálójába. Pedig pár perccel ezelőtt még szorosabbá tehettük volna, ehelyett 27-19-et mutat az eredményjelző. A közönség -akik végig sportszerűen szurkoltak- ünnepel. 

60: Ez a vége is, nyolccal nyert a Tatran. Nagyon nehéz lesz a visszavágó.

Tatran Presov- Dunaferr SE 27-19 (14-10)
Eperjes, 1300 néző, vezette Jaskins, Zabko (lettek).
Tatran: Krupa- Stranovsky 2, Hunyadi 3, Mazár 2, Radcsenko 2, Tumidalsky 5, Antl 11/5. Csere: Géci, Kristopans, Mikéci 1, Dudás 1. Vezetőedző: Rastislav Trtik. 

Dunaferr: Mikler- Szalafai 2, Németh 1, Kemény, Kopco 3, Nagy K. 5/1, Morva 1. Csere: Vitáris (kapus), Rosta 2, Bali, Hajdu 2, Padezanin 2, Miss 1, Takács.

Hétméteresek: 5/5, illetve 2/1.

Kiállítások: 8, illetve 10 perc.

22:30: Átértünk a határon, hatalmas a köd, alig lehet látni valmit, így igencsak hajnal lesz, mire hazaér a busz. Olvasóinknak köszönjük a figyelmet, a kisebb technikai malőr - a meccs utolsó részében akadozott a netkapcsolat- elnézést kérünk, de rajtunk kívülálló ok miatt történt mindez.

A mérkőzés fotógalériája: itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!