Szent Orbán-nap: az adonyi borkirálynő Kozmér Amanda lett!

Adony - A városka szőlőhegyén több mint kétszáz éve hagyományos Szent Orbán napi ünnepet szombaton rendezték.

Pekarek János

Adonyban több mint kétszázéves hagyomány jegyében rendezték meg a szőlő és a bor Szent Orbán napi ünnepét a városka szőlőhegyi kápolnájánál.

A mártírhalált halt kora középkori pápáról, a miserendben az áldozás (a bor és az ostya  átvételének) rendjét megváltoztató szentről elnevezett ünnep szépen sikerült!

Először is tizennégy borrend tagjai vonultak fel a szőlőhegyi kápolnához, színpompás ruhában, zászlókkal, egyházi énekeket dalolva. A város plébánosa által elmondott fohász után az ünnepi műsorban átadták a borrend által adományozott díjakat. Borversenyeken összesen 13 oklevelet, 23 bronz-, 33 ezüst-, 34 aranyérmet és 3 nagy aranyérmet nyertek az adonyi borok!

A kistérség legjobb borát Nedves Tibor perkátai borász készítette, a Szent Orbán emlékérmet dr. Csibor István és Smicsek József kapta. Borkirálynővé három évre az adonyi Kozmér Amandát választották, hírvivő borlovagok Bakonyi Ferenc és dr. Menyhárt Ferenc lettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!