Szarmata sírt találtak Orosházán

Szarmata sírra bukkantak Orosházán szombat reggel, a belváros rehabilitációján dolgozó cég átadta a terepet a régészeknek, a leletmentés estére be is fejeződik – tájékoztatta Rózsa Zoltán, a helyi Szántó Kovács János Múzeum igazgatója az MTI-t.

MTI

Az építkezés miatt lebontott Alföld szálló tőszomszédságában fellelt sírnak szakmai szempontból az átlagosnál gazdagabb a tartalma. A régészek megállapították, hogy egy fiatal lány holttestét találták meg, akinek a sírja csodával határos módon több mint 1800 évig háborítatlan maradt - mondta Rózsa Zoltán. Hozzátette: a város területén már kerültek elő szarmata sírok, telepek, a belvárosban azonban ez az első ilyen lelet. 
Az iráni eredetű szarmata törzseket a rómaiak telepítették be a mai Alföld területére. A most megtalált sírba a III. században temették el - felhúzott lábakkal, ékszereivel együtt - a lányt. A bronz leletek közül eddig egy ruhatű, fibula került elő, valamint fülbevaló és különböző gyöngyök. Restaurálásuk után a leletek az orosházi múzeum kiállítótermébe kerülnek majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!