Spanyolország a világbajnok!

Johannesburg - A spanyol válogatott nyerte a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságot, miután a vasárnapi, johannesburgi döntőben hosszabbítás után 1-0-ra legyőzte a hollandokat. Az Európa-bajnok spanyolok történetük első vb-címét ünnepelhetik.

MTI

Spanyolország Európa után a világ trónján

A spanyol válogatott nyerte a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságot, miután a vasárnapi, johannesburgi döntőben hosszabbítás után 1-0-ra legyőzte a hollandokat.

A győztes gólt Andrés Iniesta szerezte a 116. percben. Ezt megelőzően az 1934-es, az 1966-os, az 1978-as, az 1994-es és a legutóbbi, 2006-os finálén került sor hosszabbításra. Ezekből az 1994-es és 2006-os találkozó jutott el a 11-es párbajig.

 

Az Európa-bajnok spanyolok történetük első vb-címét ünnepelhetik, a gárda egyúttal a második csapat, amely Európa-bajnokként tudott győzni a németek 1974-es diadala után. A két eseten kívül még egy csapat birtokolta egyszerre a két címet, de a franciák az 1998-as diadaluk után lettek kontinenselsők 2000-ben.

Európai csapat először győzött más kontinensen, Spanyolország pedig a nyolcadik ország, amely megnyerte a labdarúgó-világbajnokságot. A hollandok 1974 és 1978 után a harmadik vb-fináléjukat bukták el, ami szintén egyedülálló.

A hatodik hosszabbításos döntő

A holland-spanyol mérkőzés a labdarúgó-világbajnokságok történetének hatodik hosszabbításos döntője.

A johannesburgi összecsapás 0-0-ra állt a rendes játékidő végén.

Ezt megelőzően az 1934-es, az 1966-os, az 1978-as, az 1994-es és a legutóbbi, 2006-os finálé dőlt el hosszabbítás után. Ezekből az 1994-es és 2006-os találkozó jutott el a 11-es párbajig.

A döntő kezdőcsapatai

Az egész tornán rossz formát mutató Fernando Torres az elődöntőhöz hasonlóan kimaradt az Európa-bajnok Spanyolország kezdőcsapatából a dél-afrikai világbajnokság 20:30 órakor kezdődő, Hollandia elleni fináléján.

Helyette - ahogy a négy között is - Pedro kezd Vicente del Bosque együttesében.

Döntő:
Hollandia-Spanyolország, Johannesburg, Futballváros, 20:30 ó, v.: Howard Webb (angol)

Hollandia: Maarten Stekelenburg - Gregory van der Wiel, John Heitinga, Joris Mathijsen, Giovanni van Bronckhorst - Dirk Kuyt, Mark van Bommel, Wesley Sneijder, Nigel de Jong, Arjen Robben - Robin van Persie

Spanyolország: Iker Casillas - Sergio Ramos, Gerard Pique, Carles Puyol, Joan Capdevila - Xabi Alonso, Xavi, Andres Iniesta, Sergio Busquets - Pedro, David Villa

Látványos show-val búcsúzott Dél-Afrika

A döntő előtti mintegy félórás, látványos show-val búcsúzott a világ futballkedvelőitől a Dél-afrikai Köztársaság, amely egy hónapon át volt házigazdája a labdarúgó-világbajnokságnak.

A johannesburgi Futballvárosban bemutatott énekes-táncos előadást a becslések szerint 500 millióan követték világszerte, a 20:30 órakor rajtoló spanyol-holland finálét pedig mintegy 700 millióan látják majd a tévéképernyőkön keresztül.

A lelátón számos prominens személyiség, köztük államfők, királyok, politikusok foglalnak helyet.

A záróműsor a szervezők kívánságra hangsúlyosan fiatalos volt, a popsztár Shakira mellett afrikai művészek és a helyi kedvenc, a Freslyground is fellépett. Az egyik csúcspontot egy 780 fős tánccsoport előadása jelentette.

A döntőre a stadionba látogatott az ország első színes bőrű elnöke, a 91 éves Nelson Mandela is, aki feleségével körbeautózta a játékteret és üdvözölte a mintegy 85 ezer nézőt. A hideg miatt kabátba és sapkába öltözött, Nobel Béke-díjas nemzeti hőst Joseph Blatter, a nemzetközi szövetség (FIFA) elnöke köszöntötte az arénában.

 

OLDALTÖRÉS: Készülődés a vb-döntőre

 

 

 

Már készülnek a szurkolók...

 

Első aranyérmükért hajtanak a spanyolok és a hollandok

A dél-európai gárda ezt megelőzően még soha nem jutott vb-fináléba, eddigi legjobb eredménye az 1950-es tornán elért negyedik hely volt, míg a hollandok 1974-ben és 1978-ban is elvesztették az aranycsatát. A mostani döntő nem csupán azért lesz történelmi, mert mindenképpen új világbajnokot avatnak, hanem azért is, mert európai alakulat eddig még nem tudott diadalmaskodni más kontinensen, és az sem fordult még elő, hogy Argentína, Brazília, Németország és Olaszország egyike sem résztvevője a végjátéknak.

A döntőben két gólkirály-jelölt is összecsap: a spanyolok megmentőjének nevezett David Villa, valamint az olasz Internazionaléval az idén mindent megnyert Wesley Sneijder eddig egyaránt ötször talált a hálóba a vb-n.

Az Oranje 24 mérkőzés óta veretlen, a dél-afrikai tornán hatból hatot nyert, s vasárnapi ellenfeléhez hasonlóan nem kényszerült hosszabbításra, mindegyik riválisát 90 perc alatt győzte le. A spanyolok mérlege a mostani vb-n 5 siker és 1 kudarc, utóbbit a nyitómeccsén a svájciaktól szenvedte el a gárda.

A johannesburgi Futballvárosban sorra kerülő világbajnoki döntőt az angol Howard Webb vezeti.

A friss világbajnok vezeti majd a FIFA-világranglistát

Keddtől a spanyol-holland világbajnoki döntő győztese vezeti a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistáját.

Hollandia ugyanakkor csak abban az esetben kerülhet a csúcsra a negyedik helyről, ha vasárnap este, Johannesburgban a rendes játékidőben győz, míg Vicente del Bosque jelenleg második legénysége minden esetben (hosszabbítás, 11-esek) elviszi a pálmát és letaszítja az első pozícióból a brazilokat.

A listán - remek szereplésének köszönhetően - Uruguay, Chile, Ghána, Japán, Új-Zéland és a Dél-afrikai Köztársaság lép a legtöbbet előre, míg Franciaország, Mexikó, Nigéria, Kamerun és Honduras jelentősen visszaesik majd.

Vadászrepülő várja a hollandokat, a spanyolok sietnek haza

A holland védelmi minisztérium egy narancssárgára festett vadászrepülővel várja haza a dél-afrikai világbajnokságon szereplő labdarúgó-válogatottat, amely ma este 20:30 órától a spanyolokkal csatázik a torna johannesburgi döntőjében.

A hétfőn hazatérő Oranjét az országhatártól kíséri majd az F16-os gép egészen a célállomásig, Amszterdamig - közölte szombaton a tárca. 

A rivális spanyolok már a finálé lefújása után néhány órával elhagyják a vb színhelyét: a delegáció tervei szerint hajnali 3 órakor már a levegőben lesznek, és hétfőn kora délután érkeznek Madridba.

3D-s moziban nézhetik a kínaiak a döntőt

A kelet-kínai Hangcsou (Hangzhou) város szerencsés futball-rajongói 3D-s technológiával rendelkező filmszínházban szurkolhatnak a dél-afrikai világbajnokság döntőjét játszó csapatoknak - részletek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!