Sokakat halálba kerget a válság!

<strong>DH</strong> - Kétségbeesett lépésekre szánják el magukat, olykor egyenesen az öngyilkosságba menekülnek világszerte azok az üzletemberek, akiknek élete és karrierje a pénzügyi válság miatt a szakadék szélére került és képtelenek szembenézni a biztos szégyennel, vagy éppen a börtön lehetőségével - derül ki a hírügynökségek jelentéseiből.

Dunaújvárosi Hírlap

A pénzügyi válság következtében a csőd szélére került üzletemberek közül sokan nem tudták feldolgozni új helyzetüket. A többüknél depressziót kiváltó reménytelenséget elviselhetetlennek tartók között voltak, akik az öngyilkosságot választották, mások menekülésbe és bujkálásba kezdtek az ügyfelek, vagy éppen a hatóságok elől.

Karácsony előtt, a 65 éves Thierry Magon de la Villehuchet öngyilkos lett manhattani irodájában. A férfi egy halom búcsúlevelet írt szeretteinek, majd halálos adag gyógyszert vett be és felvágta ereit. Az üzletember 1,4 milliárd dollárt - köztük minden megtakarítását, valamint befektetőinek, barátainak és családtagjainak pénzét - vesztette el a Bernard Madoff-féle, 50 milliárd dollárt elnyelő piramisjáték miatt. Családja szerint az ügyfeleinek tönkretétele miatti szégyen kergette az öngyilkosságba. "Először még azt hitte, hogy vissza tudja szerezni a pénzt. Aztán lassacskán rájött, hogy nem fog sikerülni. Teljesen megbízott Madoffban" - mondta az Associated Pressnek adott interjújában a francia pénzember testvére, Bertrand Magon de la Villehuchet. 

Januárban egy német milliárdos befektető, Adolf Merckle vetette magát vonat elé, miután egy vagyont vesztett a Volkswagen részvényein. Patrick Rocca, egy ír származású ingatlan befektető pedig megvárta, míg felesége elvitte gyermekeiket az iskolába, aztán lőtte főbe magát. Egy másik ingatlanmogul, Steven L. Good holttestére saját autójában találtak rá, miután a férfi golyót eresztett a fejébe.

"Az öngyilkosság nem a társadalomban betöltött szerep alapján válogatja meg áldozatait - mondta Alden Cass pszichológus, akinek főként üzletemberek a páciensei. Egy ilyen típusú embernek az egója teszi lehetetlenné számára, hogy elfogadja a kudarcot. Ők a tökéletességre törekszenek. Nem engednek az élet árnyoldalainak, nem elégszenek meg a második hellyel. Ha mégis erre kényszerülnek, akkor mindent elveszítenek, amit valaha is ismertek. Úgy érzik nincs több remény, nincs már kiút" - tette hozzá a szakértő.

A menekülés és a bujkálás ugyanakkor egy teljesen másfajta reakció. "Azok az emberek, akik eljátsszák a saját halálukat, általában antiszociális és narcisztikus személyiségek. Azt hiszik, hogy okosabbak mindenkinél, és érinthetetlenek. Úgy gondolják, hogy nekik nem kell ragaszkodniuk a szabályokhoz" -mondta a pszichológus. 

A 38 éves amerikai befektetési tanácsadót, Marcus Schrenkert, befektetőinek átverésével vádolták meg, és még egy 533 ezer dolláros bírói határozattal is szembe kellett volna néznie. A férfi a bírósági döntés megszületése után - Alabama felett repülve - hamis segélykérőhívást adott le, mondván: gépének szélvédője betört, ő maga pedig erősen vérzik. Ezután ejtőernyővel kiugrott, a gépet magára hagyva. A segítségére siető katonai repülőgépek csak egy sötét pilótaülést és egy nyitott ajtót láttak, mielőtt a gép lezuhant volna Floridában. A következő napon Schrenker barátjához egy e-mail érkezett, amelyben a befektetési tanácsadó bocsánatot kért bűneiért, és közölte, hogy ő már nem lesz az élők között, mikor barátja a sorokat olvassa. Ám az egyetlen hely végül, ahová az üzletember ment, az a börtön volt. Másnap ugyanis rátalálták egy floridai táborhelyen a vérző csuklójú és a halál szót ismételgető férfira, akinek bűnlajstroma a szándékos légibaleset-okozás és a hamis segélykérés vádpontjaival bővült tovább. 

A spekulatív befektetési alapokkal üzérkedő, és csalásért elítélt 49 éves amerikai üzletember, Samuel Israel III.-nak még 2008 júniusában kellett volna megkezdenie 20 éves börtönbüntetését, amiért 450 millió dollárral károsította meg befektetőit. A hatóságok akkor azonban csak a férfi elhagyott autójára találtak rá New York egyik 46 méter magas hídján. Az autó poros motorháztetőjén az állt: "az öngyilkosság fájdalmas", mely a M.A.S.H. című film egyik betétdalának címe, és amely egy ál-öngyilkosság során csendült fel először - emlékeztet az AP tudósítója.

Israel azonban nem ugrott le a hídról, helyette egy hónapon át egy lakókocsiban húzta meg magát, majd szakállt növesztett és igyekezett eltűnni a massachusettsi kempingek forgatagában. Végül visszatért New Yorkba és feladta magát a rendőrségen, s bíróság előtt kellett felelnie tetteiért. Elvesztette a fél millió dolláros óvadék lehetőségét, és további tíz évvel növelték börtönbüntetését a szökés miatt.

"Az az elképzelésük, hogy csupán meg kell szabadulniuk a szégyen bélyegétől, és újra kezdhetnek mindent" -mondta M. Harvey Brenner, a baltimore-i John Hopkins Egyetem professzora. "Ezt nem könnyű megtenni. Úgy kell élniük mint egy kémnek, akinek kettős élete van. Az olyan emberek mint Israel, azt hiszik, hogy visszanyerhetik hírnevüket az új kapcsolataiknak köszönhetően, és maguk mögött hagyhatják a sötét múltat " - tette hozzá a szakértő. 
  
Az ugyancsak amerikai Robert Chew és felesége összesen 1,2 millió dollárt bízott egy Beverly Hills-i magánbefektetőre, aki ezt a pénzt Madoff piramisjátékába fektette. A házaspár egészen addig nem is hallott Madoffról, míg telefonon nem értesítették őket arról, hogy minden megtakarított pénzüket elvesztették. Chew utólag belátta, az egész üzlet valóban túl szépnek tűnt ahhoz, hogy igaz legyen. "Most az ember körbenéz, és azon kezd el gondolkodni, hogy mi maradt az életében. Az enyémnek vége van. 56 éves vagyok. Nem tudom, hogy fogok-e találni új munkát, vagy az utcára kerülünk-e?" - nyilatkozta Chew, aki ma már a Time magazinnak ír cikkeket a pénzügyi válságról, olyan címekkel, mint "Hogyan húzott be a csőbe Bernie Madoff?".

(Forrás: mti)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!