Sikeres volt a magyar dal napja!

DH - Sikeresnek értékelik a magyar dal napját a múlt vasárnapi esemény szervezői, akik kedden arról tájékoztatták az MTI-t, hogy országszerte 22 helyszínen mintegy harmincötezren követték a koncerteket, kétharmaduk a fővárosban.

MTI

"Az a legfontosabb, hogy megpróbáltuk. Nem volt valamiféle kitűzött cél, sem létszámban, sem bevételben. Egy önszerveződő dalünnepet terveztünk és összejött. Központi irányítás helyett koordinálni próbáltunk és mindenkinek segíteni a szervezésben. A magyar dal napja egy sor dologban olyan lett, mint amilyennek megálmodtam, és a média is várakozáson felül állt mellettünk" - emelte ki Presser Gábor, a rendezvény kitalálója.

Hozzátette: részletes beszámolót fognak kiadni a médiával való együttműködésről, mert - mint fogalmazott - támogató hozzáállásuk gyümölcseként rengeteg zenei anyag kerülhet a legnagyobb nyilvánosság elé. A zenész szerint ez is azt bizonyítja, hogy a magyar dal napja nem egy 24 órás történet.

Presser Gábor elmondta az MTI-nek, hogy vígszínházbeli fellépése mellett vasárnap ellátogatott többek között a Gödör Klubba, a Zöld Pardonba, valamint a Feneketlen tónál és a Művészetek Palotája mellett felállított színpadhoz is.

"Bár a legtöbb helyen nem szedtek belépőjegyet, és így nehezebb megítélni a látogatottságot, a budapesti rendezvények zsúfoltak voltak, vidéken ugyanakkor kisebb volt a részvétel" - közölte Szabó Edit, a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. ügyvezetője az MTI-vel.

Értékelése szerint a fővárosi helyszínek közül a legnépszerűbbnek a Gödör Klub és Zöld Pardon bizonyult. A Gödörnél, ahol az alternatív zene 42 előadója 14 órán át játszott, a hatalmas érdeklődés miatt háromszor is le kellett zárni a bejáratot. A Zöld Pardonban a Szerzők rockszínpadánál vasárnap délutántól egészen az éjszakai zárásig óriási volt az érdeklődés.

A Művészetek Palotája melletti téren felállított Jazz Dóm sátorban az odalátogatott 1000-1500 embernek csak egy kis része fért el, ráadásul kevés volt a mozgás: aki egyszer bejutott, a program végéig már nem jött ki, de a parkban és a múzeumlépcsőn is sokan hallgatták a zenét a gyönyörű időben.

Mint Szabó Edit elmondta, a budai Feneketlen tónál lezajlott gyermekdalos programra mintegy 2000-en voltak kíváncsiak, néhány méterrel odébb az esti utcabálon pedig legalább 5000 ember szórakozott. Szintén egész nap telt házzal zajlottak az óbudai rendezvények a Zichy Kastélyban és a Fő téren. Nagyon sokan, mintegy 1500-an voltak a Klubrádió parkolójában felállított színpad környékén és a Hungexpón is népszerű volt a pop-rock színpad műsora.

"A Vígszínházba pillanatok alatt elfogyott az 1100 belépőjegy, és pótszékekkel, állóhelyekkel ment a műsor, amelyben a színház művészei a szerzők - Dés László, Másik János, Darvas Ferenc és Presser Gábor - zongorakíséretével énekelték a teátrum repertoárjának dalait - idézte fel az ügyvezető, aki beszámolt arról is, hogy a Zeneakadémián szintén telt házzal ment a komolyzenei dalkoncert, amelyen Sólyom Nagy Sándor is énekelt.

Vidéken jóval csekélyebb volt az érdeklődés a Magyar Dal Napja iránt. "A leglátogatottabb vidéki helyszín Győr volt, ahol a magyar népdalokat 5000-6000 ember hallgatta vasárnap a színpadnál. A vártnál jóval kevesebben voltak Kecskeméten a világzenei színpadnál, Miskolcon a Szerzők rockszínpadánál, a várpalotai Thury-várnál és a komáromi erődnél. A színházi dal programok viszont Zalaegerszegen és Békéscsabán is nagy sikerrel mentek" - mondta erről Szabó Edit.

A magyar dal napja valamennyi helyszínén, valamennyi előadótól hangban és képben rögzített dalokat a kulturális tárca pályázatán nyert összeg segítségével fogják archiválni. A szervezők interjúkat is készítettek a fellépőkkel és a nézők közül is sokakat megkérdeztek.

 "Célunk ezzel az archiválás mellett a következő évek promóciója is. Azt szeretnénk, hogy ha valaki meg akarja szerezni valamelyik rögzített felvételt valamilyen hanghordozón, akkor annak ne legyen akadálya. Elképzelhető, hogy a magyardalnapja.hu honlapon ennek is teret tudunk majd adni" - mondta Szabó Edit.

    Presser Gábor az MTI-nek kiemelte: a magyar dal napja most zajlott le először országos rendezvénysorozatként, a Sziget apparátusa nélkül, és a jól sikerült rendezvények mellett hibák is becsúsztak. "Most tanuljuk, hogyan kell ezt a gigászi vállalkozást intézményes háttér nélkül nagyszerű, de szintén +kezdő+ kollégákkal összehozni" - jegyezte meg Presser Gábor. A tervek szerint novemberben ülnek össze a magyar dal napján részt vett zenészekkel és szervezőkkel, hogy megvitassák, mi volt jó, mit rontottak el, és ezzel el is indítják a jövő évi rendezvény előkészítését.

A magyar dal napját vasárnap másodszor rendezték meg; az első alkalom a tavalyi Sziget fesztivál "mínusz egyedik" napján volt. A szervezők szándéka szerint a magyar dal napját ezentúl minden év szeptemberének második vasárnapján tartják meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!