Saját tisztítóval

Daruszentmiklós - Önállóan kezd hozzá a csatornázáshoz Daruszentmiklós, amennyiben nyer a 2000 lélekszám alatti települések szennyvíz-elvezető rendszerének építésére kiírt pályázaton.

Körmendi Erzsébet

Az idő csak Daruszentmiklósnak kedvezett. A pályázat nyár elején jelent meg - és mint akkor megírtuk -, a falu önkormányzati vezetői azonnal elkezdték a szervezést, mert a beruházás támogatási részét illetően kihagyhatatlan volt az ajánlat. Azok a települések pályázhattak, amelyeknek a lélekszáma nem éri el a 2000-et. A községben 1340-en laknak, a csatornahálózat és a tisztítómű kiépítése 250 ingatlant érint.

Az előkészületek az igényfelméréssel és a tervezéssel kezdődtek. A lakossági fórumokon kiderült, hogy daruszentmiklósiak igénylik és anyagilag is a közművesítés mellé állnak. Az egy ingatlanra eső hozzájárulást két módon fizethetik meg. Előtakarékosság formájában - amelyhez harminc százalék állami támogatást kapnak, és havi részletekben törleszthetnek -, vagy egyösszegben. Az ingatlantulajdonosok több mint a fele már szándéknyilatkozat formájában vállalta a hozzájárulást. A csatlakozásra a pályázat elnyerése után is lesz lehetőség.

Az önkormányzat vezetői elkészíttették a terveket és beadták a szükséges dokumentációt a pályázatra. Eredmény december végére, vagy január elejére várható. Rauf Norbert polgármestertől tudjuk, hogy 500 millió forintot szeretnének elnyerni, a beruházás költsége pedig 600-650 millió forintra tehető. A közbeszerzési eljárások felemésztik nagyjából a teljes jövő évet, így a konkrét munkákhoz, a csatornázáshoz és a tisztítómű építéséhez várhatóan 2011-ben kezdhetnek hozzá, és be is szeretnék fejezni még abban az évben.

A daruszentmiklósi szennyvíz-elvezető rendszert saját biológiai tisztítóműre csatlakoztatják, ám azt még nem döntötték el, hogy milyen technológiát alkalmaznak. A versenynek ugyanis helyet kell adni, ezért közbeszerzési eljárás keretében dönt majd a képviselőtestület arról, hogy melyik ajánlatot fogadja el jövőre.

A csatornahálózat és a tisztítómű önkormányzati tulajdonban lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!