Robbanáspont: Fel akarta robbantani Ecsődi László ingatlanát!

DH - <em>Ecsődi László</em> MSZP-s országgyűlési képviselő ingatlanát akarta felrobbantani a rendőrök által 2009. április 8-án elfogott négy gyanúsított egyike, őt azzal is gyanúsítja az ügyészség, hogy lövést adott le 2007 decemberében Hiller István oktatási miniszter házára. (Frissítve: 20:38)

Dunaújvárosi Hírlap

"Nem tudtam a házam ellen tervezett támadásról"

Ecsődi László szocialista országgyűlési képviselő nem tudott a háza ellen tervezett támadásról. A politikus, aki erről csütörtökön az MTI-től értesült, azt mondta: folyamatosan kap fenyegetéseket.

Ecsődi László példaként említette, hogy rendszeresen rágalmazzák és többször kapott fehér port tartalmazó borítékot is.
   
A politikus szerint a fenyegetések mögött a riválisai állhatnak, de személy szerint nem tudja, ki vagy kik akarták felrobbantani a házát.
   
Emlékeztetett arra, hogy 1994 óta egyéni körzetben megválasztott országgyűlési képviselő, aki minden alkalommal nagy arányú támogatással került a parlamentbe.
   
Ecsődi László adonyi házát 2007 októberében már érte támadás, akkor két Molotov-koktélt dobtak az épületre. A politikus az MTI kérdésére elmondta, még mindig ebben a házban él feleségével, aki a másfél évvel ezelőtti eset idején is otthon volt.
   
A Központi Nyomozó Főügyészség tájékoztatása szerint a szocialista képviselő ingatlanát akarta felrobbantani a rendőrök által szerdán elfogott négy gyanúsított egyike, akit azzal is gyanúsít az ügyészség, hogy lövést adott le 2007 decemberében Hiller István oktatási és kulturális miniszter házára.
   
Az MTI megkereste a Központi Nyomozó Főügyészséget és a Nemzeti Nyomozó Irodát is, hogy megkérdezze: miért nem értesítették Ecsődi Lászlót arról, hogy támadást tervez ellene egy férfi, s hogy miért az MTI-től kellett ezt megtudnia a politikusnak, de egyik szerv szóvivője sem kívánt reagálni erre a kérdésre.
   
Ecsődi László 1994 óta parlamenti képviselő, 2006-ban negyedszer került a Fejér megyei 4. számú egyéni választókörzetből az Országgyűlésbe. A politikus 1998-tól 2002-ig Adony alpolgármestere volt, 2002-től 2006-ig pedig a Fejér Megyei Közgyűlés tagja volt. Jelenleg a parlament önkormányzati és honvédelmi bizottságának a tagja.

"A bomba emberi élet kioltására is alkalmas lett volna"

20:38 perc: Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője az MTI-nek azt mondta: a gyanúsított tagadta a terhére rótt bűncselekményeket, a gyanúsítás ellen panasszal élt és megtagadta a vallomástételt.
   
Az ügyészség kezdeményezi a férfi előzetes letartóztatását.

   
A Központi Nyomozó Főügyészség közleménye szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda által szerdán Pest megye területén elfogott és őrizetbe vett négy ember közül egy ellen a nyomozó főügyészség folytatja az eljárást.
   
Megalapozott gyanú merült fel arra nézve, hogy az eljárás alá vont férfi 2007 decemberében - engedély nélkül tartott lőfegyverével - két lövést adott le Hiller István országgyűlési képviselő családi házára, amellyel kapcsolatban egyes országgyűlési képviselőket érintő fenyegető tartalmú figyelmeztetést is közzétettek - tartalmazza a közlemény.
   
Ugyanezt a férfit azzal is gyanúsítják, hogy robbanóanyag felhasználásával Ecsődi László országgyűlési képviselő ingatlanát - "a képviselő működésével összefüggésben" - fel akarta robbantani.
   
Mindezek alapján a Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön gyanúsítottként hallgatta ki a férfit: "állami szerv kényszerítése céljából fegyverrel kapcsolatos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntette, emberölés előkészületének bűntette, robbanóanyag engedély nélküli megszerzésével elkövetett robbanóanyaggal visszaélés bűntette és engedély nélküli tartással elkövetett lőfegyverrel visszaélés bűntette" miatt.
   
A Nemzeti Nyomozó Iroda ugyancsak csütörtökön jelentette be, hogy robbanószerkezeteket, lőfegyvereket és lőszereket találtak szerdán a nyomozók Pest megyében, a szerkezeteket csütörtökre virradóra akarták felhasználni. A nyomozók megtalálták azt a műhelyt is, ahol a robbanószerkezeteket előállították. Négy embert fogtak el, több helyszínen.
   
Az MTI egy helyi lakostól úgy értesült, hogy több helyszínen tartottak házkutatást, az egyik Százhalombatta volt, ahol egy lakótelepi, tízemeletes épület környékén az éjszaka több tűzszerészt és rendőrt láttak.
   
A polgári nemzetbiztonsági szolgálatok illetékese az MTI-nek elmondta, hogy a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat és a Nemzetbiztonsági Hivatal  a gyanúsítottak elfogását megelőzően aktívan közreműködött a cselekménnyel kapcsolatos adatgyűjtében. Egyelőre nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy a mostani ügy hány korábbi terrorcselekménnyel vagy más akcióval függ össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!