Repülőgépekről bombázták 1956-ban a Duna zajló jegét - Dunaföldvárnál már ez sem segített

Dunaújváros - 1956-ban repülőgépek bombázták a pentelei Duna-szakaszt, hogy ne álljon be a folyó. Dunaföldváron ez sem segített: jött a jégdugó, és kiöntött a folyó.

Dunaújvárosi Hírlap

Nem legenda, hanem rögvaló: 1956. januárjában csak repülőgépekről szórt bombákkal sikerült megakadályozni, hogy a mai dunaújvárosi szakaszán befagyjon a Duna.

Olvasónknak köszönhetően előkerült egy harmincas évekből származó fotó is, ahol a befagyott Dunán állnak a pentelei elemi iskola egykori tanítói. 

- Pintér Ferenc néptanító látható a felvételen, valószínűleg egykori kollégái körében - magyarázza Szabó Tamás.

A Penteléért Alapítvány kuratóriumának elnöke azért küldte el szerkesztőségünknek a fotót, hogy érzékeltesse: régen a mostaninál keményebb telek sem voltak ritkák:

- Ötösével szórták a repülőgépek a bombákat a fagyos Dunára. Napokon át zajlott a bombázás, így végül sikerült megakadályozni, hogy beálljon a jég a folyón. Gyermekként, a halászcsárda mellől sokan néztük, mi történik -  meséli Szabó Tamás.

Dunaföldvár azonban már nem volt ilyen szerencsés:

- 1956. januárjában sok ember lement a partra, hogy megnézze a jégzajlást. Egyszer csak a solti oldal felől hatalmas, egyre közeledő roppanásokra lettünk figyelmesek. A víz szintje hirtelen,  látványosan emelkedni kezdett, néhány perc alatt megnőtt. Jégdugó keletkezett, az érkező víz nem tudott továbbhaladni a jégtáblák miatt - mondta el lapunkat egy szemtanú.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!