Remek kezdés a kajak-kenu EB-n: sorjáztak az arany és ezüst érmek

DH - A magyar versenyzők nagyszerű teljesítményt nyújtva három-három arany- és ezüstérmet gyűjtöttek a szombat délutáni 1000 m-es döntőkben a brandenburgi kajak-kenu Európa-bajnokságon.

duol.hu

Magyar szempontból álomszerűen kezdődtek a leghosszabb táv éremcsatái, a kajakos Kovács Katalin és a kenus Vajda Attila is megnyerte futamát, ráadásul mindketten óriási fölénnyel. A kétszeres olimpiai és 23-szoros világbajnok Kovács rögtön a rajt után az élre állt, s onnantól kezdve szinte csak saját magával versenyzett, a riválisok megszorítani sem tudták.

A kenu egyesek között olimpiai és világbajnoki címvédő Vajda Kovácshoz hasonlóan magabiztosan lapátolt, féltávnál állt az élre, 750-nél már másfél hajóval vezetett, s az ellenfelek - köztük a címvédő francia Mathieu Goubel - a hajrában sem tudtak a közelébe férkőzni. A célban újabb fényes győzelme után jogosan csaphatott a levegőbe.

A két olimpiai bajnok diadala nem volt meglepetés, az azonban már annál inkább, hogy a kenupárosok fináléjában is magyar aranynak tapsolhatott a népes publikum. A pekingi játékokat is megjárt Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály (C-2) duó tavaly ötödik lett a milánói kontinensviadalon, s most arra készült, hogy legalább megismételje 2008-as produkcióját. Nos, ezt alaposan túlteljesítette a testvérpár, ugyanis némi meglepetésre hatalmas fölénnyel megnyerte versenyét, remekül evezett, s így a befutó után a fivérek boldogan borulhattak egymás nyakába.
        
A kajakpárosoknál két ezüst volt a magyar mérleg: a Szabó Gabriella, Csipes Tamara és a Kökény Roland, Gönczy Gábor duó is másodikként ért a célba. A nők végig nagy csatában voltak a svédekkel, de végül nem sikerült lefiniselniük őket, így másodikként értek be. Csipes élete első felnőtt világversenyén szerepel, így nagy siker, hogy máris éremmel térhet haza.
A rutinos Kökény és a fiatal Gönczy kettőse egy előfutambeli második, majd egy középfutambeli első hellyel melegített a fináléra, mutatott teljesítményük alapján éremben reménykedhetett a magyar szurkolósereg. Ez így is lett, már féltávnál a harmadik pozícióban laptoltak, majd 750-nél feljöttek a második helyre, s bár a győztes norvégokat már nem tudták befogni, második helyük is nagyszerű teljesítmény.  
       
A harmadik magyar ezüst a zárószámban született: a Tóth Márton, Volein Viktor, Sarudi Pál, Mike Róbert összeállítású kenus csapat - amelynek a kevés nevező miatt csak a fináléban kellett vízre szállnia - harcban volt az első helyért, de végül nem tudta befogni a házigazda németek hajóját, így meg kellett elégednie a második hellyel.  
      
A háromszoros ötkarikás bajnok Kammerer Zoltán vezette férfi kajaknégyes - Molnár Péterrel, Boros Attilával és Bozsik Gáborral -  nem tudott beleszólni a dobogós helyek sorsába, ötödik lett. Férfi K-1-ben a tavaly ezüstérmes Kucsera Gábor kilencedik, azaz utolsó lett a B döntőben, így összesítésben - messze alulmúlva a várakozásokat - 18.-ként zárt.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!