Rácalmás: Teljesen kiszáradt a tavuk!

Rácalmás - Kiszáradt a Millinniumi Park ékköveként emlegetett tó. A kisváros lakói aggódnak: lesz-e később megfelelő vízutánpótlása a mesterséges tavuknak?

Körmendi Erzsébet

Szalai Árpádtól, a Rácalmási Faluvédő Egyesület elnökétől tudjuk, hogy három féle módon, a   talajvízből, a település felszín alatti vizeit összegyűjtő dréncső-hálózatból, valamint a Barina patakból táplálja a  mesterséges tavat.   Az aszály  csúnya munkát végzett, hiszen  teljesen elapasztotta a Barinát. A talajvíz is annyira alacsony lett, hogy  több több kút is kiszáradt. 

Súlyosbítja a millenniumi tó helyzetét, hogy a 3950 köbméteresre készített meder  feltöltődött az ezredforduló óta eltelt közel egy évtizedben,  a vízfelület a felére csökkent. A helybéliek is észrevették, hogy fokozatosan posványosodik el a közkedvelt tavacska...

- Ideje lenne a kotrásnak, ám az túl sokba kerül, hiszen a kitermelt iszap elszállításáról, lerakásáról  is gondoskodni kell - mondja Schrick István polgármester.  Saját forrásból sajnos most nem tudunk a tóra áldozni, fontosabb munkákra köteleztük el magunkat,  több mint kétszáz millió forintba kerülő beruházásokat indítottunk idén uniós forrásból. De a tómentést is elkezdtük, már tavaly, amikor még volt víz a mederben, tehát  keressük a pályázati, vagyis a megoldási lehetőségeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!