Rácalmás megkapta a városi rangot!

Rácalmás - A Közép-dunántúli régióból négy - Fejér megyéből két - település pályázott a városi címre néhány hónapja: Csákvár, Rácalmás, Tát, Balatonkenese, az első kettő Fejér megyéből. A döntés a köztársasági elnöké volt.

Dunaújvárosi Hírlap

Sólyom László így városi címet adományozott huszonkét nagyközségnek: Fejérből Rácalmás, a régióból pedig még Balatonkenese büszkélkedhet e címmel július elsejétől. 

A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint Mágocs (Baranya megye), Mélykút (Bács-Kiskun), Medgyesegyháza és Újkígyós (Békés), Mezőkeresztes és Sajóbábony (Borsod-Abaúj-Zemplén), Csanádpalota (Csongrád), Rácalmás (Fejér), Beled (Győr-Moson-Sopron), Jászkisér és Rákóczifalva (Jász-Nagykun-Szolnok), Budakalász, Tápiószele és Zsámbék (Pest megye), Igal (Somogy), Nyírmada és Vaja (Szabolcs-Szatmár-Bereg), Gyönk és Nagymányok (Tolna), Vép (Vas), Balatonkenese (Veszprém), valamint Pacsa (Zala) kapott városi címet.

Mint Schrick István (független) polgármester az MTI-nek elmondta, a helységet egyre többen választják otthonuknak. Az utóbbi években csak az önkormányzat húsz hektáron alakított ki lakótelkeket, azok mindegyike elkelt, és újabbakra is igény lenne.

A település természeti értékei, a befektetőket is vonzó földrajzi adottságai mellett jelentős vonzerőt jelent a letelepedőknek a teljes közművesítettség, a korszerű, jelenleg bővítés előtt álló iskola és a 2000-ben épült művelődési ház.

A turizmus fejlődését a 380 hektáros, gyönyörű természeti adottságú Nagy-sziget, a Duna, a környéken csak kis Szentendrének nevezett Ófalu, valamint a közelmúltban felújított, a  közösségi élet, a rendezvények, a turizmus bázisaként működő Jankovich-kúria segíti. 

Rácalmás közigazgatási területén telepedett le az 1200 embert foglalkoztató, és további 300 fős fejlesztést tervező dél-koreai Hankook gumigyár, és egyre több az érdeklődő a 6-os főút és az M6-os autópálya közötti iparterület iránt is. (mti)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!